Στάσεις εργασίας σήμερα ενάντια στην «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας»

2019-02-05

                Στάσεις εργασίας σήμερα ενάντια στην «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας»

Σε στάση εργασίας σήμερα, Τρίτη 5 Φλεβάρη στα κεντρικά της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) από τις 15.30 έως τις 17.30 και στο Σταθμό Ανεφοδιασμού Λεωφορείων Φυσικού Αερίου (ΣΑΛΦΑ) από τις 15.00 έως τις 16.00 προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ), αντιδρώντας στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και το νομοσχέδιο -καταπέλτη για τη ΔΕΠΑ.

                                    Στην ανακοίνωσή του το ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ αναφέρει τα εξής:

«Το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση στο δρόμο της "απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας", με νέα κατάτμηση της ΔΕΠΑ ΑΕ και πώληση του 50%+1 της ΔΕΠΑ Εμπορίας και 19% της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι νομοσχέδιο-καταπέλτης.

Όταν η κυβέρνηση μιλάει για "καθαρή" έξοδο από το μνημόνιο, εννοεί ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν - ό,τι απέμεινε από τον ενεργειακό τομέα πουλιέται. Όποια μορφή και αν πάρει το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά θα βγουν χαμένοι. Η πείρα από ανάλογες "αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις" σε άλλες χώρες της ΕΕ δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλα ποσοστά σε διάφορα ή σε όλα τα στάδια της "απελευθέρωσης". Εκτός των τιμών επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας, οι συνθήκες εργασίας, οι μισθοί και λοιπά εργασιακά δικαιώματα, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που χειροτερεύουν.

Δίνουμε όλοι και όλες τη μάχη ενάντια στην πολιτική αυτή, μακριά από τον συντεχνιασμό και τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές ανάλογα με την εργασιακή σχέση, τις εταιρείες και τις θυγατρικές του Ομίλου, με τη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους. Οι εξελίξεις μας αφορούν όλους και οι επιπτώσεις, αν δεν αντιδράσουμε, θα είναι σαρωτικές. Οι "εργολαβικοί" εργαζόμενοι του Ομίλου εργάζονται σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας η οποία ολοένα και οξύνεται. Το πρόβλημα το υφίστανται με τη μεγαλύτερη ένταση οι ίδιοι, γι' αυτό και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στις δηλώσεις περί κατάργησης της "εργολαβοποίησης". Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και δικαιολογία, να καταργηθεί το δουλεμπόριο που συμπιέζει τα εργατικά δικαιώματα και χειραγωγεί τους εργαζόμενους.

Παλεύουμε για:

  • Δημόσιο φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι το κέρδος. Εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου για το λαϊκό νοικοκυριό σε χαμηλή τιμή.
  • Απευθείας εργασιακές σχέσεις στον όμιλο της ΔΕΠΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αναγνώριση προϋπηρεσίας, πλήρη και ισότιμα δικαιώματα - ένταξη στην Επιχειρησιακή ΣΣΕ.
  • Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις, που θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τις Επιχειρησιακές ΣΣΕ και για όλους τους εργαζόμενους στο φυσικό αέριο.
  • Προσλήψεις εργαζομένων στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού Απορριμματοφόρων και Λεωφορείων με Φυσικό Αέριο (ΣΑΛΦΑ).
  • Αναβάθμιση των διαδικασιών που αφορούν στην Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία. Αναβάθμιση των διαδικασιών εκτίμησης κινδύνου σε όλη την περιοχή διανομής φυσικού αερίου, σε όλα τα στάδια».

https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/180808/staseis-ergasias-ayrio-enantia-stin-apeleytherosi-tis-agoras