ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

2021-01-18

Για τα κέρδη τους παίζουν κορώνα γράμματα τις ζωές μας - εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Δυτική Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο «κόκκινο». Η αύξηση των κρουσμάτων στους γύρω δήμους, επιβεβαιώνει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζεται ένα «πινγκ-πονγκ» του κορωνοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας.

Το Θριάσιο Πεδίο αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Σε πολλές επιχειρήσεις η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» με εξαντλητικά ωράρια, διαμορφώνοντας όρους μεγαλύτερης μετάδοσης του ιού, λόγω της εξασθένισης του οργανισμού των εργαζόμενων, αλλά και των περισσότερων ωρών παραμονής τους στο χώρο δουλειάς. Την ίδια στιγμή πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού οι επιχειρήσεις που απασχολούνται τους έχουν θέσει σε αναστολή ή εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν έχει πάρει μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ ώστε να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στη δουλειά, δεν έχει ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας και το Θριάσιο Νοσοκομείο, δεν κάνει ελέγχους στους χώρους δουλειάς, διατηρώντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το ΚΕΠΕΚ να έχει μόλις 9 επιθεωρητές για όλη τη Δυτική Αττική.

Η κυβέρνηση έχει δώσει μια γενική οδηγία για τους χώρους δουλειάς χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, οι ξεχωριστοί κίνδυνοι για τη διάδοση του ιού που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε αποθήκη, σε κάθε σούπερ μάρκετ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει από την εργοδοσία ουσιαστική επικαιροποίηση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους κινδύνους και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση (κορονοϊός και άλλοι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών) και θα αξιολογεί τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες οδηγίες για τους εργαζόμενους, με τη συνδρομή γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ δεν γίνονται με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς δε δημοσιοποιούνται, ενώ σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος το πρωτόκολλο υγείας συχνά γίνεται λάστιχο.

Την ώρα που οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, η κυβέρνηση παίρνει μόνο μέτρα σκληρού «lock down» με αστυνόμευση της περιοχής και συνεχίζει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», ενώ δεν έχει κάνει ούτε μια μέρα «lockdown» στη συνέχιση της αντεργατικής της πολιτικής. Αντίθετα, πρώτο στη λίστα των «μεταρρυθμίσεών» της βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη νομοθέτηση του 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες.

Συνεπής στο αντεργατικό της έργο της η κυβέρνηση. Τα μέτρα που παίρνει δεν έχουν κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Μέτρα που κοστίζουν στην εργοδοσία - όπως αυτά για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων - δεν επιβάλλονται από την κυβέρνηση, αλλά αφήνονται στη «διακριτική ευχέρεια» κάθε εργοδότη. Αντίθετα η κυβέρνηση επιβάλλεται στο λαό και τους εργαζόμενους, με πρόστιμα, απαγόρευση κυκλοφορίας, καταστολή.

Στήριγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί και το ΕΚΕΔΑ, αφού η επικίνδυνη λογική του «θα λογαριαστούμε μετά» εξυπηρετεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την εργοδοσία.

Δε θα τους αφήσουμε να παίζουν με την υγεία και την ασφάλειά μας!

Απαιτούμε τώρα πριν να είναι αργά:

- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

- Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.

- Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και έλεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

- Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

- Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.

- Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κλπ) των εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.

- Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.

- Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Θριάσιου Νοσοκομείου με τη στελέχωση τους από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων της περιοχής.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Δυναμώνουμε τη δράση και τις διεκδικήσεις μας

Συνεχίζουμε την δράση για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, παλεύουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αξιοποιούμε όλους τους τρόπους, με συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών. Στήνουμε Επιτροπές στους χώρους δουλειάς και απαιτούμε να παρθούν μέτρα. Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, με περιοδείες και ομιλίες από τους αγωνιστές εργαζόμενους του Θριάσιου νοσοκομείου.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ της Δυτικής Αττικής που διεκδικούν να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος.

Προχωράμε σε

 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Δυτικής Αττικής (ΚΕΠΕΚ) την Τρίτη 12/01 στις 9:00πμ
 • Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 14/01 στις 4:30μμ
 • Κινητοποίηση στην Ελευσίνα, την Πέμπτη 21/01, στις 5:00 μμ
 • Συνδικάτο Εργ/λων Μετάλλου Αττικής και Εργ. Ναυπ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας - Παράρτημα Θριάσιου
 • Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (Σ.Ε.Ε.Ν. Α-Β-Ε-Κ)
 • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής
 • Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας
 • Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νόμου Αττικής και Νήσων
 • Πανελλήνια Ένωση Ελαιοργοσαπουνών και Εργ. στη Χημική Βιομηχανία Αττικής
 • Συνδικάτο Φαρμάκου Καλλυντικών & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής- Πειραιά και Νήσων
 • Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο
 • Σωματείο Εργαζομένων LIDL ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. Ν.Αττικής
 • Σωματείο εργαζομένων στην Praktiker Hellas