Παρέμβαση της Γ.Γραμματέα του ΠΣΕΦΑ Μαρίας Ρεκλείτου στη Βουλή - ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

2019-03-06

ΜΑΡΙΑ ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ (Γενική Γραμματέας Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο): Καλησπέρα.

Ως Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, εκπροσωπώ σήμερα εδώ τους εργαζόμενους μέσω εργολάβων που απασχολούνται στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Συγκεκριμένα, στον ΔΕΣΦΑ σήμερα καλύπτεται το 62% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού από εργολαβικούς. Ο τελευταίος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ήταν το 2004, επί ενιαίας ΔΕΠΑ, προ διαχωρισμού. Το 2007, όμως, μετά το διαχωρισμό ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, εξαιρεθήκαμε πια από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και, παρόλα αυτά, δεν έγινε καμία κίνηση ώστε να απορροφηθεί το προσωπικό μέσω εργολάβων. Το Σωματείο μας γνώριζε αυτό το γεγονός, όπως το γνώριζαν άπαντες. Είχαμε επιμείνει πολλές φορές και είχαμε ενημερώσει ότι η μόνη εφικτή λύση στην περίπτωσή μας ήταν η νομοθετική λύση.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποιημένη, πλέον, ΔΕΣΦΑ, αφού στις 20/12/2018 μεταβιβάστηκε το 66% της εταιρείας, αδυνατούμε να πιστέψουμε στις υποσχέσεις που δίνονται σήμερα στους συναδέλφους μας στις ΔΕΠΑ ότι θα απορροφηθούν μέσω θυγατρικών, διοικήσεων, διοικητικών συμβουλίων και λοιπών εμπλεκομένων.

Επιθυμούμε η κατάθεση του νομοσχεδίου να βελτιώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στις εταιρείες αυτές, οι οποίες στην ουσία είναι ο πραγματικός μας εργοδότης.

Για την κυβέρνηση είναι η στιγμή να αποδείξει το εάν πραγματικά εννοεί τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο προσωπικό που απασχολείται μέσω εργολάβων και να ενταχθούν, μέσω κάποιας τροπολογίας, έστω και σ' αυτό το νομοσχέδιο, στον πραγματικό τους εργοδότη. Αυτό να ισχύσει για όλες τις εταιρείες ενέργειας και για τον ΔΕΣΦΑ.

Ευχαριστώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.


 Παρακολουθήστε την ομιλία της Γ.Γ στο 1:26:30

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#0061539a-c540-4311-9bb2-aa0800a9f1d6