Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποχαιρετούν τον σπουδαίο Γιάννη Μπεχράκη

2020-03-26

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον κόσμο, μα πάνω από όλα, ένας σπουδαίος άνθρωπος που έβρισκε την ελπίδα ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Με τον φακό του απαθανάτισε μερικά από τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 25 ετών. Τιμήθηκε με δεκάδες διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 2016 βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον κόσμο, μα πάνω από όλα ένας σπουδαίος άνθρωπος που έβρισκε την ελπίδα ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

«Είμαι αισιόδοξος ως άνθρωπος και πάντα προσπαθώ να βρω την ελπίδα μέσα σε αυτά που βλέπω. Και σίγουρα είδα την ελπίδα μέσα στην προσφυγική κρίση. Είδα την άνευ όρων αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους. Είδα την αλληλεγγύη. Μέσα στη μιζέρια και στο δράμα, τα μηνύματα ελπίδας έχουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Ένα φιλί, μια αγκαλιά, η αυτοθυσία είναι το μήνυμα του κόσμου ότι υπάρχει η ελπίδα και υπάρχει το αύριο».

Για τον Γιάννη Μπεχράκη το φωτορεπορτάζ δεν ήταν δουλειά, ήταν αποστολή. Μια αποστολή με κεντρικό πυρήνα τον άνθρωπο και μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το τι συμβαίνει γύρω μας. Όπλο του η φωτογραφική του μηχανή. Εκεί μέσα έκλεισε χιλιάδες ιστορίες που θα είχαν μείνει αθέατες χωρίς τη δική του συμβολή.

«Η δουλειά μου είναι να μην μπορεί κανένας να πει «δεν ήξερα». Ο καθένας από εκεί και πέρα αποφασίζει τι κάνει με αυτή την πληροφορία. Θα βγει στους δρόμους, θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει, θα το πει στα παιδιά του, θα αδιαφορήσει; Πάντα αισθάνομαι όμως ότι η δουλειά μου είναι ηθική υποχρέωση. Δεν διεκδικώ δάφνες, αυτή είναι η αποστολή μου».

Ο Γιάννης Μπεχράκης στα ταξίδια που έκανε ανά τον κόσμο όλα τα χρόνια της πορείας του συνάντησε αρκετές φορές τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Κάνουμε διαφορετικά πράγματα, αλλά έχουμε μια κοινή αποστολή» είχε πει.

Ο ίδιος βρέθηκε κοντά στην οργάνωση και τη στήριξε με το έργο του. Τον Απρίλιο του 2016 συνεργάστηκε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην οπτικοακουστική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τον Οκτώβριο του 2016 στην έκθεση φωτογραφίας στον Αερολιμένα Αθηνών «People on the Move» που παρουσίασε το οδοιπορικό των προσφύγων. Το 2017 μάλιστα, ο Γιάννης Μπεχράκης απέσπασε το βραβείο του κοινού στον διαγωνισμό για την ανάδειξη των κορυφαίων πολεμικών ανταποκριτών Bayeux-Calvados Awards, στο Bayeux της Νορμανδίας, και δώρισε το χρηματικό έπαθλο στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ως αθεράπευτα αισιόδοξος, ο Γιάννης Μπεχράκης πίστευε πως μία εικόνα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Έβλεπε ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις την ελπίδα. Άνθρωποι σαν τον Γιάννη Μπεχράκη είναι η ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Καλό ταξίδι, Γιάννη!

https://msf.gr/ 

*Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιάννη Μπεχράκη στο τεύχος 94 του περιοδικού « Χωρίς Σύνορα»