Οδικός χάρτης έξι μηνών για να ολοκληρωθεί το deal του ΔΕΣΦΑ

2018-05-15

Κάπου κοντά στα τέλη του έτους αναμένουν οι γνωρίζοντες ότι θα έχει ολοκληρωθεί το deal του ΔΕΣΦΑ, και θα εισέλθουν οι νέοι επενδυτές στην εταιρεία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έως το Δεκέμβριο αναμένεται να έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας Snam-Enagás-Fluxys, προκειμένου αυτή να πάρει το 66% των μετοχών, και ταυτόχρονα να καταβάλει το τίμημα των 535 εκατ. ευρώ.

Εως τότε όμως θα πρέπει να έχει εκπληρωθεί ένας απαιτητικός οδικός χάρτης, του οποίου το πρώτο βήμα, έγινε χθες με την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ, της συμφωνίας πώλησης της συμμετοχής τους 35% στο ΔΕΣΦΑ.

Το δεύτερο βήμα είναι η κατάθεση του φακέλου της συναλλαγής, αφού πρώτα μεταφραστούν όλα τα έγγραφα στα ελληνικά, στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τις πληφορορίες η προώθηση του φακέλου αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή εντός του Μαίου.

Το τρίτο βήμα θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίαςτων μετοχών, δηλαδή του share purchase agreement (SPA), με το ΤΑΙΠΕΔ, και το αμέσως επόμενο, οι πιστοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οπως ακριβώς συνέβη και με τον ΑΔΜΗΕ, έτσι και ο ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ υπό τη νέα του ιδιοκτησία.

Στη πράξη η ΡΑΕ θα κληθεί να ελέγξει τυχόν εμπλοκές, διαδικασία ωστόσο που δεν αναμένεται να είναι περίπλοκη, όπως στον ΑΔΜΗΕ, όπου ο στρατηγικός επενδυτής ήταν η State Grid. Εταιρεία δηλαδή προερχόμενη από χώρα εκτός Ε.Ε. για τις οποίες υπάρχουν ειδικές προβλέψεις στην κοινοτική οδηγία, κάτι που δεν ισχύει για ευρωπαικές επιχειρήσεις.

Πέμπτο βήμα, μετά τη πιστοποίηση από τη ΡΑΕ, είναι η κατάθεση του φακέλου σε DG Comp, και DG Energy. Η πρώτη καλείται να δώσει έγκριση για τη συναλλαγή, και η δεύτερη τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Και αφού δοθούν και τα παραπάνω "οκ", τότε μόνο το ΤΑΙΠΕΔ και το επενδυτικό σχήμα, θα προχωρήσουν στο έκτο και τελευταίο βήμα, δηλαδή στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας. Εκείνη δηλαδή που συνεπάγεται την παράδοση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στον επενδυτή, και την ταυτόχρονη καταβολή εκ μέρους του προς το ΤΑΙΠΕΔ, του τιμήματος των 535 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι και οι τρεις εταιρείες που απαρτίζουν τη νικήτρια κοινοπραξία, είναι ευρωπαικές (η ιταλική Snam, η ισπανική Enagas, και η βελγική Fluxys), άνθρωποι που γνωρίζουν από ανάλογες διεργασίες, εκτιμούν ότι δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες καθσυτερήσεις.

Και εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο δώσει την έγκρισή του έως τον Ιούνιο-Ιούλιο, τότε κάπου έως το τέλος Δεκέμβριου, θα πρέπει η συναλλαγή να έχει κλείσει.

Εως τότε πάντως η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ απαγορεύεται να έχει ανοικτή γραμμή με τους αγοραστές. Εν προκειμένω, έπι έξι μήνες, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή και να ενημερώνει καθ' οιονδήποτε τρόπο τους αγοραστές για τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση.

https://energypress.gr/news/odikos-hartis-exi-minon-gia-na-oloklirothei-deal-toy-desfa-poia-einai-ta-exi-vimata