Συνέντευξη της προέδρου του ΠΣΕΦΑ στην εφημερίδα της εργατικής αλληλεγγύης

2020-01-14

  Δεκάδες ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν με το καλημέρα της νέας χρονιάς τα κακώς κείμενα μιας αντεργατικής πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο την πιο ευαίσθητη και ευάλωτη εργασιακή κατηγορία, αυτή των εργαζομένων με σύμβασεις Ορισμένου Χρόνου. Η μη ανανέωση περίπου 100 συμβάσεων στα ΕΛΠΕ, οι εκφοβισμοί συνδικαλιστών ακόμη και μέσα στον εργασιακό χώρο, οι απολύσεις στις Τράπεζες και στον ΟΤΕ, κάνουν ποδαρικό στο 2020 σηματοδοτώντας αυτό που έχουν αποφασίσει ότι σημαίνει «ανάπτυξη».

   Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, της υγείας, της παιδείας, των τραπεζών, των δήμων κ.α., τα τελευταία έτη είχαμε μια δυναμική παρουσία μέσω των συνδικάτων για την κατάργηση της εργολαβοποίησης, της επικουρικής εργασίας, των συμβάσεων ομηρίας, την προστασία των συλλογικών συμβάσεων, την ανεξαρτησία των σωματείων και των συλλογικών διεκδικήσεων. 

  Οι πρώην και οι νυν εργολαβικοί εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα όλων των εργαζομένων που διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη εργολάβων παροχής υπηρεσιών που υποκρύπτουν εργασιακή σχέση μόνιμων και πάγιων αναγκών πίσω από ελαστικές μορφές εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα διεκδικούμε απευθείας συμβάσεις αορίστου χρόνου για κάθε εργαζόμενο με τον πραγματικό του εργοδότη, ένταξη στις ίδιες συλλογικές συμβάσεις του συνόλου των εργαζομένων σε όλους τους χώρους και σε όλους τους κλάδους. 

  Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σαφή θέση έστω και κατόπιν εορτής, να παρέμβει και να διορθώσει τα ευτράπελα ως προς τις απολύσεις των εργαζομένων και να δώσει επιτέλους λύση στα δίκαια αιτήματά τους. 

 Καλούμε όλα τα συνδικάτα, από όλους τους χώρους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με στόχευση τις κοινές μας διεκδικήσεις που για την επίτευξή τους απαιτείται κοινός αγώνας και συντονισμός. 

 Γι' αυτό και είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια στις 19 Γενάρη. 

Μαρία Κοτρώνη, πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο