Αναβλήθηκε για Δευτέρα το άνοιγμα των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ - Τυπικοί οι λόγοι λέει το ΤΑΙΠΕΔ

2018-04-14

(upd. 15:04) Την Δευτέρα 16 Απριλίου θα ανοίξουν τελικά οι νέες, βελτιωμένες προσφορές που κατέθεσαν οι διεκδικητές του 66% του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του energypress.

Αν και αρχικά είχε γίνει γίνει γνωστό ότι οι προσφορές θα άνοιγαν σήμερα, τελικά το ΤΑΙΠΕΔ, για τυπικούς, όπως αναφέρει, λόγους, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία ανοίγματός τους, καθώς ζήτησε την εκ νέου υποβολή ενός εγγράφου που αποτελεί τμήμα του φακέλου των προσφορών που κατέθεσαν οι δυο διεκδικητές.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Καλά κρατεί το σίριαλ του ΔΕΣΦΑ, αφού το άνοιγμα των νέων βελτιωμένων προσφορών παρατείνεται για μερικές ακόμη ημέρες, δηλαδή για την επόμενη εβδομάδα, για τυπικούς όπως διευκρινίζεται, λόγους.

Σαν αιτία, προβάλλεται το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ακριβώς επειδή θέλει να είναι πολύ προσεκτικό, έχει ζητήσει να υποβληθεί εκ νέου έγγραφο το οποίο αποτελεί τμήμα του συνολικού φακέλλου κάθε μιας εκ των προσφορών των δύο διεκδικητών, με αρμόδιες πηγές να μιλούν για τυπικές και όχι ουσιαστικές λεπτομέρειες. Τέτοιες πάνω στις οποίες θεωρείται απαραίτητο οι δύο υποψήφιοι να παράσχουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις, προκειμένου να μην τεθεί κανένα θέμα με την ορθότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Έτσι το άνοιγμα των βελτιωμένων προσφορών αναμένεται στις αρχες της επόμενης εβδομάδας.

Τα πάντα, σε κάθε περίπτωση, θα κριθούν από το ύψος στο οποίο αποτιμά το 66% της εταιρείας ο ανεξάρτητος αποτιμητής που έχει προσλάβει γι' αυτήν ακριβώς τη δουλειά το ΤΑΙΠΕΔ. Εάν για παράδειγμα, η αποτίμηση έχει βάλει τον κατώτατο πήχη στα 500 εκατ ευρώ, και ακόμη και μετά το νέο γύρο βελτιωμένων προσφορών, καμία εταιρεία δεν έχει "πιάσει" αυτά τα επίπεδα, προφανώς και το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από το σχήμα που βρίσκεται πιο κοντά στο επίμαχο ποσό, να αυξήσει το τίμημά του, προκειμένου να το υπερβεί.

Δίχως να υπάρχει εικόνα για το ύψος των νέων προσφορών που υποβλήθηκαν την Τετάρτη, το μόνο σίγουρο είναι ότι στον πρώτο γύρο η καλύτερη προσφορά (που δεν ήταν από την κοινοπραξία της Snam, το αρχικώς θεωρούμενο ως φαβορί) δεν ξεπέρασε τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη κινήθηκε χαμηλότερα, όμως πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντικά υπέρ της επίτευξης ενός τιμήματος κοντά στα 500 εκατ. ευρώ λειτουργούν τα θετικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ (εκτόξευση λειτουργικών κερδών κατά 70% και ταμειακά διαθέσιμα στα 228 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, ένα στοιχείο που μπορεί να κρατήσει τις προσφορές κάτω από τα 500 εκατ. είναι το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε το αίτημα των επενδυτών για τη μεσοσταθμική απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου, όπως λένε παράγοντες της αγοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas.

Απέναντι στην "ευρωπαϊκή συμμαχία", αντιπαρατίθεται το σχήμα της θεωρητικά "μικρής" ισπανικής Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Ο πρόεδρος της τελευταίας Suma Chakrabarti είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως μέσα στο 2018, η τράπεζα θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 400-600 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

https://energypress.gr/news/anavlithike-gia-deytera-anoigma-ton-prosforon-gia-desfa-typikoi-oi-logoi-leei-taiped