ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑ…

2020-12-02

Ο ΠΣΕΦΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συνάδελφοι,

ΔΣ πρωτοβάθμιου σωματείου, που καταφέρεται ενάντια σε "αδελφό" Σωματείο, καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει εργαζομένους, δε διαθέτει Συνδικαλιστική Συνείδηση και Ήθος.

Την 01/07/2020 έγινε η αρχή, όπως μας οφειλόταν, αλλά με καθυστέρηση 13 ολόκληρων χρόνων από τη Γενική Γνωμοδότηση του Κράτους, που επιμελώς απέκρυπταν οι "γνωστοί - άγνωστοι" από το 2007.

Μετά την πρόσληψη 233 εργαζομένων μέσω εργολάβων από τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε. εγέρθηκαν μεταξύ των μελών του ΠΣΕΦΑ διάφορα ερωτήματα για τα οποία, εσφαλμένα ίσως, θεωρήσαμε ότι οι απαντήσεις ήταν αυτονόητες.

Παρ' ολ' αυτά φαίνεται ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες:

Βάσει του καταστατικού του ΠΣΕΦΑ η ιδιότητα του μέλους δε χάνεται για όσους αλλάζει η εργασιακή τους σχέση.

Εξαιτίας της πανδημίας οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους κρίνονται επίφοβες για τη διασπορά του ιού και το ΔΣ δεν προέβη σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. Δεδομένου ότι για τους ίδιους λόγους αποκλείεται η δυνατότητα διεξαγωγής εκλογικών διαδικασιών, η ΓΣΕΕ με επανειλημμένες εγκυκλίους της έχει προβεί σε παράταση της θητείας των ΔΣ. Η τελευταία παράταση εξεδόθη την 30 Νοεμβρίου και αφορά στο διάστημα μέχρι και την 30.06.2021 (ν.4756/26.11.2020, άρθρο 72).

Συνάδελφοι, ψηφιστήκαμε δημοκρατικά να εκπροσωπήσουμε την πλειοψηφία, αλλά ταυτόχρονα "μειονότητα" των εργαζομένων στον ΔΕΣΦΑ και δεν αφήνουμε σε κανέναν περιθώριο ανάμειξης σε εσωτερικά ζητήματα ούτε εκχωρούμε το νόμιμο δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης του σωματείου και της εκλεγμένης διοίκησής του. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι του ΔΣ του ΠΣΕΦΑ και όχι υποδείξεις τρίτων. Οι κρυφές συμφωνίες και δοσοληψίες είναι τακτική άλλων.

Όμως,

...ούτε προφανές ούτε κατανοητό μας είναι το γιατί επιμένουν κάποιοι, δεδομένων των συνθηκών, να αφήσουν ένα σωματείο χωρίς ΔΣ. Μήπως δεν τους εξυπηρετεί το να συνεχίζουν να έχουν φωνή οι συνάδελφοι με εργολαβική σχέση εργασίας; Μήπως επειδή δε βγαίνουν τα νούμερα για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις, καθώς ένα ΔΣ που δεν έχει εκλεγεί από την πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων, μετά την αλλαγή σύστασης του σώματος, δεν νομιμοποιείται να διαπραγματευτεί θέματα όπως η Επιχειρησιακή ΣΣΕ και τάχα κόπτονται για την απορρόφηση των εργολαβικών, ενώ στην πραγματικότητα καίγονται για την εγγραφή μελών; Αυτό προσπαθούν να κάνουν με το να λογοκρίνουν, να απορρίπτουν ανακοινώσεις και τελικά με το να κόβουν την εσωτερική επικοινωνία με τα μέλη; Μήπως αυτή η ανάγκη εξηγεί και τη στάση της Διοίκησης, που, εν μέσω εγκλεισμού και απαγόρευσης συγκεντρώσεων, δεν επιτρέπει στον ΠΣΕΦΑ να έχει δικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο εσωτερικό δίκτυο;

...ούτε προφανές ούτε κατανοητό είναι πώς γίνεται διευθυντικά στελέχη να εκπροσωπούν εργαζομένους και επιπλέον να αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και για εκείνους των οποίων μέχρι την 30/06/2020 παρακώλυαν την ένταξη στην εταιρία με κάθε δυνατό μέσο, ακόμη και διαδίδοντας φήμες περί αναβολής και παρατάσεως της διαδικασίας.

...ούτε προφανής ούτε κατανοητός είναι ο λόγος της αντισυνδικαλιστικής και αντιδεοντολογικής τακτικής τους, την οποία οφείλουν να ανακαλέσουν και για την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το σύνολο των συναδέλφων, των μελών, των πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών φορέων.

Καλούμε τα μέλη του ΠΣΕΦΑ που έχουν πλέον άμεση εργασιακή σχέση με τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και που αισθάνονται ότι μπορούν να εκπροσωπηθούν από εκείνους που μέχρι εχθές έκλειναν κάθε δυνατότητα ένταξης και προοπτικής εξέλιξης μέσα στην εταιρία, από εκείνους που ακόμη και σήμερα παίζουν ρόλο μεσάζοντα και όχι εκπροσώπων, επιδιώκοντας να έχουν λόγο μέχρι και στο οργανόγραμμα, από εκείνους που με τον τρόπο τους στέκονται εμπόδιο στην ενημέρωση για θέματα που αφορούν τους νεοπροσληφθέντες, να εγγραφούν στον σημερινό ΣΕΔΕΣΦΑ. Θυμίζουμε όμως ότι στον ΠΣΕΦΑ και τον αγώνα των μελών του οφείλουν σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών για την πρόσληψή τους.

Όσους όμως από αυτούς αντιλαμβάνονται ότι μόνο υποκρισία υπάρχει πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα του ΔΣ ΣΕΔΕΣΦΑ για τους συναδέλφους που παραμένουν σε εργασιακή σχέση μέσω τρίτων, και που δε δέχονται να εκπροσωπηθούν από διευθυντές και προϊσταμένους, τους ενημερώνουμε ότι η εκπροσώπησή τους συνεχίζεται από τον ΠΣΕΦΑ. Άλλωστε είναι ευνόητο ότι μια ενδεχόμενη εγγραφή μεγάλου αριθμού μελών θα οδηγήσει αναπόφευκτα το επιχειρησιακό σωματείο σε εκλογές, καθώς η ενδεχόμενη εγγραφή του συνόλου των νεοπροσληφθέντων θα αλλάξει κατά 105% τη σύσταση του σώματος. Τα μέλη του ΠΣΕΦΑ θα έχουν λόγο να εγγραφούν και στον ΣΕΔΕΣΦΑ μόνο όταν θα υπάρχει προοπτική εκλογών. Μέχρι στιγμής, λόγω συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθούν εκλογές, ούτε να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις, ούτε να ψηφιστούν αποφάσεις διαδικτυακά (ν.1264/1982).

Τον Δεκέμβρη, όμως, που αναμένεται να αρθούν τα μέτρα, ακόμη και αν είναι προσωρινά, να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσωπευτικού ΔΣ που θα εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων και τότε θα έχει νόημα να εγγραφούν όλοι. Σας ενημερώνουμε ότι το χρονικό αυτό διάστημα είναι αρκετό για την διεξαγωγή εκλογών. Το ίδιο ισχύει και για τον ΠΣΕΦΑ και καλούμε τους συναδέλφους να ετοιμάζονται για την ανάληψη της κατάστασης.

Μέχρι τότε, εμείς δε θα αναλωθούμε περαιτέρω σε διαμάχες μαζί τους, επικεντρωνόμαστε, όπως κάναμε πάντα, στη συνδικαλιστική διεκδίκηση και τη συνέχιση διαπραγματεύσεων, καθώς πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και πρωταρχικό μέλημα μας παραμένει η κατάργηση των εργολαβικών συμβάσεων και η άμεση πρόσληψη των συναδέλφων στον πραγματικό τους εργοδότη.

Συνάδελφοι, προκειμένου να μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε για τον τρόπο επικοινωνίας με το ΔΣ ΠΣΕΦΑ παρακαλούμε για την αποστολή του προσωπικού σας ηλ. ταχυδρομείου στο dspsefa@gmail.com. Σύντομα θα οριστεί διαδικτυακή συνάντηση με το σύνολο των μελών, στην οποία θα δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις μελλοντικές δράσεις του Σωματείου και θα εκφραστούν οι δικές σας σκέψεις και θέσεις.

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Φ.Α.