ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

2020-12-21

Για τα κέρδη τους παίζουν κορώνα γράμματα τις ζωές μας 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ 

Η Δυτική Αττική «βράζει» με την πανδημία να έχει χτυπήσει «κόκκινο». Οι χώροι δουλειάς, μαζί με τα μέσα μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο την υγεία και την ζωή,τη δική μας και των οικογενειών μας. 

Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τους αρμόδιους να κάνουν τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις, συζητήσεις και στην πράξη να μην κάνουν τίποτα. Πραγματοποίησαν μόνο 900 τεστ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο αλλάκανένα σε χώρο δουλειάς εκεί που υπάρχει αντικειμενικά συνωστισμός. 

Την ίδια στιγμή συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους εργασίας παραμένουν ίδιες, σαν να μην υπάρχει επιδημία. Στις περισσότερεςεπιχειρήσειςδεν γίνονται τεστ. Σε άλλες εργαζόμαστε χωρίς μάσκα και αντισηπτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Ακόμα και εκεί που παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα δεν είναι ολοκληρωμένα, δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, εργολαβικούς και μετανάστες. 

Στους χώρους δουλειάς αποκρύπτουν τα κρούσματα ενώ το κράτος δεν κάνει ελέγχους έχοντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό κρουσμάτων που υπάρχουν στις επιχειρήσεις. 

Η κατάσταση της Δυτικής Αττικής αποδεικνύει τον πραγματικό ένοχο της εξάπλωσης της πανδημίας που δεν είναι άλλος από την ανάγκη συνέχισης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν λογαριάζουν μέτρα προστασίας της υγείας για να συνεχίζουν να μας ξεζουμίζουν, παίζουν κορώνα γράμματα την ζωή μας. 

Την αγωνία μας μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, επιτείνει η αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Τα Κέντρα Υγείας, είναι υποστελεχωμένα, υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, σε νοσηλευτικό προσωπικό, στα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας και μάλιστα έχουμε κρούσματα στο προσωπικό. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στο Θριάσιο Νοσοκομείο που παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Σωματείου του νοσοκομείου δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά με προσωπικό και εξοπλισμό. 

Η υγεία και οι ζωές μας κινδυνεύουν και η κυβέρνηση μας «κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης» Ενώ στην περιοχή μας ζουν κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες αντί να πάρει μέτρα ενημέρωσης, στήριξης, ουσιαστικής προφύλαξης τους φορτώνει το φταίξιμο και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρύψει την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. 

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ: 

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Άμεσα να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας.
  • Πραγματοποίηση τώρα δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και ταυτόχρονα στους δήμους της Δυτικής Αττικής. 
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελέγχους στα πούλμαν των εταιρειών. 
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Θριάσιου Νοσοκομείου με την στελέχωση τους από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. 

Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν την ζωή μας στα ζάρια, για τις αντοχές της οικονομίας τους και των κερδών τους 

Καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα Σωματεία μας. Να σπάσουμε την τρομοκρατία και τον φόβο και να καταγγείλουμετην άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, με συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, να στήσουν Επιτροπές στον χώρο δουλειάς τους και να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα. Μαζί με τα Συνδικάτα να μην αφήσουμε να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. 

Και με καλυμμένα στόματα έχουμε φωνή 

Δυναμώνουμε την δράση και τις διεκδικήσεις μας 

  • Πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 16.30 απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό. 
  • Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου, την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 12.οο στην πύλη του Νοσοκομείου 

-Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής Παράρτημα Θριασίου 

-Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας 

-Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου 

-Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια 

-Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νόμου Αττικής και Νήσων 

-Πανελλήνια Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιων και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής