ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

2020-05-26

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΛΟΥΝ;

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Εδώ και 20 και πλέον χρόνια κυβερνήσεις και εργοδοσία φρόντισαν, με τη βοήθεια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κ.α.) να ανατρέπονται και να συμπιέζονται, με κύριο όχημα την εργολαβοποίηση και εν γένει τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Η «πράσινη ανάπτυξη» που προωθούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κατ' εντολή των αφεντικών τους, ούτε πράσινη, ούτε ανάπτυξη θα είναι για τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι μια συγκροτημένη στρατηγική καταστροφής κεφαλαίου με διάφορες μορφές, με πιο εμβληματική αυτή της απολιγνιτοποίησης, ώστε να δημιουργηθούν κερδοφόρες ευκαιρίες τεράστιων επενδύσεων στις «πράσινες» τεχνολογίες και να εξασφαλιστούν κέρδη σε παραγωγούς και εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που μεταφράζονται σε πανάκριβη ενέργεια και ενεργειακή φτώχεια για το λαό. «Ανάπτυξη» δηλαδή, με μοναδικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας στηρίζει τους εργαζόμενους στην πάγια διεκδίκησή τους για κατάργηση της εργολαβοποίησης στον όμιλο ΔΕΠΑ, στον ΔΕΣΦΑ και ευρύτερα στον κλάδο. Η νίκη που επιτεύχθηκε το Μάη του 2019 με τη μεταφορά των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ στη ΔΕΔΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου δείχνει πως ο δρόμος του αγώνα φέρνει αποτελέσματα. Δεν επαναπαυόμαστε δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα αλλά συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Σήμερα είναι αναγκαίο ακόμα περισσότερο να μπει στο στόχαστρο η πολιτική των εργοδοτών που τσακίζει μισθούς και εργατικά δικαιώματα.

Ενδεικτική είναι και η υλοποίηση αυτής της πολιτικής από τη διοίκηση της ΔΕΔΑ, η οποία φέρνει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ως θέμα, την έγκριση σκοπιμότητας διαγωνισμού ανάθεσης νέας εργολαβίας, προβλέποντας την πρόσληψη νέου προσωπικού για την επόμενη τετραετία μέσω εργολάβου.

Η οποιαδήποτε ανάπτυξη των δικτύων είναι απαραίτητη. Το φυσικό αέριο πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τη δημιουργία δικτύων, μέσω αγωγών και να διασφαλιστούν

ταυτόχρονα η πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ποιοτική ενέργεια με ασφάλεια και αξιοπιστία, αλλά και σταθερές αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις με δικαιώματα.

Αντί αυτού, όμως, τα σχέδια των επιχειρηματιών αποκλειστικά εξυπηρετούν την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους. Γι' αυτό άλλωστε προκρίνουν τη δημιουργία τοπικών δικτύων φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούνται με βυτιοφόρα (!) αλλά και την «ανάπτυξη» των εταιρειών με νέες εργολαβίες. Με εργαζόμενους δηλαδή δέσμιους των Συμβάσεων ορισμένου χρόνου και του εργολάβου.

Καταγγέλλουμε:

• Την επιχείρηση διεύρυνσης της εργολαβοποίησης από εργοδοσία και ΥΠΕΝ με την πρόσληψη νέων «εργολαβικών» εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα στη ΔΕΠΑ (μητρική) και το σχεδιασμό πρόσληψης 113 «εργολαβικών» εργαζομένων στη θυγατρική της ΔΕΔΑ. Κυβέρνηση και κεφάλαιο επιδιώκουν τα νέα έργα να γίνουν με συμπίεση των μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων ώστε να μην αυξηθούν τα λειτουργικά κόστη, ενόψει ολοκλήρωσης του διαχωρισμού και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.

• Τους εργοδοτικούς εκβιασμούς στον ΔΕΣΦΑ (διαχωρίστηκε το 2007 από τη ΔΕΠΑ και ιδιωτικοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2018), που επιβάλει στους «εργολαβικούς» εργαζόμενους να περάσουν από συνέντευξη για να προσληφθεί ένα μέρος από αυτούς και όχι, όπως θα έπρεπε και απαιτούμε, όλοι με απευθείας συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και στο φυσικό αέριο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και εταιρεία, να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους και να συσπειρωθούν στο Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας. Να παλέψουν για την κατάργηση της εργολαβοποίησης, την πρόσληψη όλων των εργαζομένων μέσω εργολάβου από τις μητρικές εταιρείες με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δίχως όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα.

Η πάλη μας για δουλειά με δικαιώματα, αναδεικνύει την ανάγκη να στοχεύουμε στην ανατροπή της βαρβαρότητας που βιώνουμε, στην προοπτική μιας οικονομίας που θα κρατά στα χέρια της η εργατική τάξη, όπου το φυσικό αέριο κι όλες οι άλλες μορφές ενέργειας, ενταγμένες σ' έναν ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας θα συμμετέχουν στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.