ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ SCHNEIDER ELECTRIC

2020-05-18

Συνάδελφοι/ισσες,

Την Πέμπτη 7 Μάη η διοίκηση της εταιρίας της Schneider Electric, μιας πολυεθνικής με πωλήσεις 27,2 δις ευρώ και κέρδη 3,5 δις ευρώ το 2019, ενημέρωσε τους εργαζομένους στο εργοστάσιο κατασκευής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα Βοιωτίας για την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο και να πετάξει στο δρόμο 120 οικογένειες.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το κεφάλαιο είναι αδίστακτο μπροστά στους σχεδιασμούς του και στην αναζήτηση της μέγιστης κερδοφορίας του. Παρά τα τεράστια κέρδη τους από τον ιδρώτα των εργαζομένων στο εργοστάσιο δεκαετίες τώρα, δεν έχουν κανένα δισταγμό να κλείσουν το εργοστάσιο στα πλαίσια των λεγόμενων «αναδιαρθρώσεων» και «επενδύσεων σε άλλα κομμάτια της αγοράς» που σημαίνει, με απλά λόγια, μεταφορά ή κλείσιμο εργοστασίων και δραστηριοτήτων και επενδύσεις σε τομείς από όπου περιμένουν περισσότερα κέρδη.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζομένους του εργοστασίου και στο σωματείο τους που δεν δέχθηκαν να γίνουν συνένοχοι στο κλείσιμο του εργοστασίου. Που έχουν ήδη απαντήσει σαν μια γροθιά με στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή και καλούν σε νέα στάση και κινητοποίηση την Δευτέρα 18 Μάη. Που κλείνουν άλλη μια φορά τα αυτιά τους στους καλοθελητές που χρόνια τώρα τους έλεγαν «είμαστε τυχεροί που δουλεύουμε σε πολυεθνική», «όσο η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) χρειάζεται μετασχηματιστές δεν θα έχουμε πρόβλημα» και ότι «αν δεν συγκρουόμαστε με την διοίκηση δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Αποδεικνύεται όμως ξεκάθαρα άλλη μια φορά ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων αλλά τα κλείνουν οι καπιταλιστές όταν δεν βγάζουν τα αναμενόμενα κέρδη..

Συνάδελφοι της ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ ψηλά το κεφάλι!

Έχουμε πληρώσει σαν εργάτες με τον ιδρώτα και το αίμα μας τα αμύθητα πλούτη που καρπώνονται μια χούφτα καπιταλιστές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μας χτυπάνε χρόνια τώρα με αντεργατικούς νόμους και τώρα ξεδιπλώνουν μια μεγαλύτερη επίθεση στις ζωές μας, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, επιβάλλοντας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες πριμοδοτούν τους εργοδότες, ενώ παράλληλα στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και κάνουν λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις για τους υπόλοιπους.

Θα τους χαλάσουμε τα σχέδια!

• Οργανωνόμαστε, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και απαντάμε μαχητικά σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

• Απαιτούμε να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

• Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους και τους καλούμε να μείνουν δυνατοί στο δύσκολο αγώνα που έχουν μπροστά τους.