ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

2020-04-30

Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός.

Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός!

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του σε όλους τους εργαζόμενους που ειδικά αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στους γιατρούς και νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας που δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά μέσα από τη διαρκή υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας προς όφελος των μεγάλων Ιδιωτικών Ομίλων Υγείας. Στους εργαζόμενους στα super market, στους διανομείς/κούριερ και σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους όπως στα Τρόφιμα, στο Φάρμακο και στην Ενέργεια που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες παλεύοντας ταυτόχρονα κόντρα στην εργοδοσία και στα μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν σε εντατικοποίηση και στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους. Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς όλους αυτούς, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα ήταν πολύ χειρότερη. Το σύνθημα χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά γίνεται επίκαιρο, επιβεβαιώνει ότι εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς βάζουμε σε κίνηση και λειτουργία όλη την οικονομία και την παραγωγή της χώρας και τον καρπώνονται οι καπιταλιστές.

Όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, παραμένουμε στην πρώτη γραμμή, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, δεν σταματάμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, μένουμε ενεργοί, για να διασφαλίσουμε τη δικιά μας υγεία και των οικογενειών μας, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας τα οποία έχουν κερδηθεί μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες όπως της Πρωτομαγιάς, για να μην βγει για ακόμα μια φορά χαμένος ο λαός.

Μέσα σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για όλο τον κόσμο, για όλους τους εργαζόμενους. Γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός.

Η εργοδοσία στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και αλλού, πιέζει τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την εργασία τους χωρίς σταματημό με διεύρυνση ωραρίου και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, συνεχίζουν να μην πραγματοποιούν τα απαραίτητα τεστ ακόμα και σε εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Ασκείται πίεση μέσω διευθυντών για εντατική εργασία χωρίς σταματημό.

Όλα τα προηγούμενα φανερώνουν την βαρβαρότητα του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού που είναι ο πραγματικός ένοχος παρά τις όποιες φωνές της κυβέρνησης και ΜΜΕ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την όλη κατάσταση φταίει πρώτα ο εργαζόμενος, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζεται φταίει που έχει αφήσει αποδυναμωμένο το σύστημα Υγείας, που μοναδικό της κριτήριο είναι το κέρδος και όχι η ζωή των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Η 1η Μάη μας υπενθυμίζει ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό.

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων, γενίκευση της τηλεργασίας. Στο κλάδο της ενέργειας δεν είναι λίγα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έτσι έχουμε τηλεαπολύσεις από τον όμιλο του ΑΚΤΩΡ, μειώσεις αποδοχών με αλλαγές συμβάσεων στον όμιλο Κοπελούζου, υποχρεωτικές άδειες στον AVAX, αναστολές συμβάσεων, γενίκευση της ευέλικτης εργασίας σε πολλές επιχειρήσεις σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης, επέκταση ωραρίου και αύξηση της εκμετάλλευσης με καθεστώς τηλεργασίας κ.α. Ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές περί μείωσης 10% στο δημόσιο ή σε επιχειρήσεις όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα για την επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους. Η νέα κρίση που έρχεται είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού όπου καταλύτης είναι ο κορονοϊός και επιταχύνει την εκδήλωσή της.

Οι εργαζόμενοι ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Για ακόμα μια φορά μονοπωλιακοί όμιλοι προσπαθούν να μεταφέρουν όλα τα σπασμένα στις πλάτες των εργαζόμενων. Οι «χορηγίες» και οι «φιλανθρωπίες» τους θέλουν να κρύψουν το προφανές: τα ψίχουλα που δίνουν δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που παίρνουν από την εργατική τάξη και το λαό. Ζητούν από την κυβέρνηση να πληρώνει και να ασφαλίζει τους εργαζόμενους από χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία του λαού. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή και την πολιτική συναίνεση των κομμάτων των αντεργατικών πολιτικών της ΕΕ του κεφαλαίου και των μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να καταργήσουν όποιο εργατικό δικαίωμα έχει παραμείνει όρθιο με τους σκληρούς μας αγώνες, να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Για αυτό ζητάνε από το κράτος να παρέμβει έτσι ώστε να τους σώσει για ακόμα μια φορά. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς - του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι. Τα νομοσχέδια που κατατίθενται ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να παίρνουν μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι τα νομοσχέδια για το περιβάλλον, που τόσο πολύ τάχα νοιάζονται, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις των ΑΠΕ, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και διασπάσεις εταιρειών έτσι ώστε να έχουν εξασφαλισμένο κέρδος οι υποψήφιοι επενδυτές (ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), το κλείσιμο λιγνιτικών παραγωγικών μονάδων με απολύσεις προσωπικού στη ΔΕΗ κ.α.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Δεν υποκύπτουμε στις ορέξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Δεν μένουμε με κλειστά στόματα, με ή χωρίς κορονοϊό. Η προσπάθεια τους να περιορίσουν τη δράση των συνδικάτων θα πέσει στο κενό. Μένουμε δυνατοί, δεν σταματάμε τη συνδικαλιστική δράση, συνεχίζουμε τον αγώνα. Εμείς διαλέξαμε πλευρό με όλους τους λαούς που αγωνίζονται, ενάντια στους πολέμους και τη προσφυγιά, με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στο μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, κάνοντας πράξη το σύνθημα: Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καλεί τους εργαζόμενους, να απεργήσουν μαζικά. Το Σωματείο θα συμμετέχει στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις την 1η Μάη με το ΠΑΜΕ με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας.