ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

2021-04-01

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα, με τρείς συναδέλφους να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ερέτρια Εύβοιας, ενώ ένας ακόμα είναι σοβαρά τραυματίας. Οι συνάδελφοι εργάζονταν σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ (συνεργείο ΑΚΤΩΡ) και δούλευαν στο δίκτυο χαμηλής τάσης ενώ η μέση τάση φαίνεται να ήταν ηλεκτρισμένη!

Το Δ.Σ. του Σωματείου και όλοι οι συνάδελφοι, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες και στους οικείους των αδικοχαμένων συναδέλφων μας. Ευχόμαστε δύναμη στις οικογένειές τους.

Όχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας. Η συσσώρευση των συχνών «ατυχημάτων» δεν οφείλεται σε μια «κακιά στιγμή», δεν φταίει η «κακιά η ώρα»... Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα. Έχουν ακέραιη την ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ των τελευταίων χρόνων που έχουν εργολαβοποιήσει μεγάλο τμήμα των εργασιών του δικτύου, απαξιώνουν συνεχώς τα συνεργεία και όλα τα τμήματα του ΔΕΔΔΗΕ. Εντατικοποιούν συνεχώς την εργασία, ιδιαίτερα σε εργολαβικούς εργαζόμενους και με πρόσχημα την πανδημία. Δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν παγιώσει την ευέλικτη εργασία και τις εργολαβίες, άλλωστε και οι συνάδελφοι ήταν εργαζόμενοι σε εργολάβο στην Εύβοια. Η πολιτική της απελευθέρωσης στον κλάδο έχει φέρει κέρδη για τους μετόχους και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, καθώς περίπου το 40% του προσωπικού δουλεύει με τέτοιες απαράδεκτες σχέσεις εργασίας. Οι εργολάβοι μαζί με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνουν τίποτα προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Έχουν μόνο στόχο τους, τον οποίο και διαφημίζουν συνεχώς, τη συνεχή αύξηση των κερδών και την υλοποίηση των σχεδιασμών όλων των κυβερνήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου της ενέργειας. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές ώρες από τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης για όλους», με πολλές θέσεις εργασίας. Το μόνο που τους απασχολεί είναι το ζεστό χρήμα των δεκάδων δις ευρώ για να φάνε. Εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε τους όρους και τις συνθήκες αυτών των θέσεων εργασίας.

Θα μας βρουν απέναντί τους. Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε το αυτονόητο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας ώστε να επιστρέφουμε μετά τη δουλειά όρθιοι και υγιείς στις οικογένειές μας.