ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΧΟΛΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΕΝΕΡΓΕΙΑ

2021-04-04

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας σήμερα πρωί Παρασκευής, περιόδευσε με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου, Χρήστο Μουλό και το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. Χαλκίδας Γιάννη Τζαβάρα, στην κεντρική αποθήκη του ΔΕΔΔΗΕ στη Χαλκίδα, από όπου οι εργολάβοι φορτώνουν τα υλικά συντήρησης και επισκευής του δικτύου, καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στη Δοκό Χαλκίδας.

Καταγγέλλοντας το χθεσινό εργοδοτικό έγκλημα που είχε σαν αποτέλεσμα τρεις συνάδελφοι μας να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών στο χωριό Γυμνό του Δήμου Ερέτριας, σταθήκαν στις αιτίες του συμβάντος, που δεν είναι άλλες από το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, της εργολαβοποίησης και της εντατικοποίησης της εργασίας.

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο και από την επίθεση κυβέρνησης, εργοδοσίας, η οποία εν μέσω πανδημίας έχει οξυνθεί και μεθοδεύεται η περαιτέρω όξυνσή της το επόμενο διάστημα με μια σειρά αντεργατικά μέτρα, χτυπώντας ακόμα περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα.

Τέλος κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία, για να αντιπαλέψουν συλλογικά και οργανωμένα την αντεργατική βαρβαρότητα, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Οι περιοδείες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και σε άλλους χώρους εργαζομένων στα ηλεκτρικά δίκτυα στην Εύβοια αλλά και στην Αττική.

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΕΔΕΛΦΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τρεις νεκροί εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ από την «κακιά στιγμή»!!!

Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής παρέμβασης το πρωί της Παρασκευής, σχετικά με το εργατικό «ατύχημα» στην Εύβοια με ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ κι ένα σοβαρά τραυματία, ο κ. Μανιάτης, πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ, για το τι φταίει υπέδειξε την ελλιπή εκπαίδευση των εργαζόμενων σε εργολάβο και επανέλαβε ότι δεν υπήρχε έγκριση εργασίας υπό τάση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Για την ουσία των ευθυνών ούτε λόγος!

Πριν μερικές μέρες υπογράφτηκε μεταξύ ΔΕΗ και συνδικάτων η νέα συλλογική σύμβαση που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων συμβάσεων, επί σειρά ετών, διαχωρίζει τους εργαζόμενους ανάλογα με τη σχέση εργασίας, δηλαδή σε μόνιμο προσωπικό, εργολαβικούς, ενοικιαζόμενους κτλ. Η πολιτική της εταιρείας είναι το λεγόμενο «outsourcing», η εργολαβοποίηση, δηλαδή η παροχή εργασίας με σχέση εργασίας μη μόνιμη και σταθερή, με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Βεβαίως, οι διεκδικήσεις των συνδικάτων (ΓΕΝΟΠ, ΕΤΕ, Σπάρτακος, κτλ) που οι πλειοψηφίες τους ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού, ουδέποτε απαίτησαν να σταματήσει η εκμετάλλευση της μη «εκπαιδευμένης εργασίας» που παράγει «κακές στιγμές» και κέρδη για την εργοδοσία.

Πέραν της διαμόρφωσης εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και της διαφορετικής αμοιβής για την ίδια εργασία, προκύπτει συνεχώς το ζήτημα της ασφάλειας στην εργασία. Τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα, οι εκατοντάδες τραυματισμοί κατά την εργασία, τα σαράβαλα γερανοφόρα που χρησιμοποιούν οι υπεργολάβοι, η εντατικοποίηση της εργασίας, το χαμηλό μεροκάματο, η τρομοκρατία από την εργοδοσία, αυξάνουν το κέρδος της επιχείρησης εις βάρος της ασφάλειας του εργαζόμενου.

Η διαμορφωμένη κατάσταση για τους εργαζόμενους μέσω των εργολαβικών εταιρειών είναι όντως μια διαρκής «κακιά στιγμή», για την οποία εργοδοσία και κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός, αφέντης κι υποτακτικός, ευθύνονται στο ακέραιο, αφού αυτές οι «κακές στιγμές» παράγονται από το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα που από κοινού υπερασπίζονται.