ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18/02/2020

2020-02-17

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κρατά όλα τα "καλά" του νόμου Κατρούγκαλου που υποσχόταν προεκλογικά ότι θα καταργήσει και έρχεται να διαλύσει οριστικά το ασφαλιστικό σύστημα με το νομοσχέδιο του Βρούτση.

 Η Κυβέρνηση έχει σκοπό να παραδώσουν τις συντάξεις σε ασφαλιστικές εταιρίες, όπου τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν όπως οι ιδιωτικές εταιρίες με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια! 

Από 1/1/2021 οι εισφορές μας δεν θα χρηματοδοτούν το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, αλλά το προσωπικό /ατομικό ταμείο του κάθε ασφαλισμένου. 

Η κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα είναι πια αναδιαμενεμητική: δουλεύουν οι νεότεροι εργαζόμενοι, που μέχρι πρότινος είχαν καλύτερους μισθούς και δικαιώματα, για να πληρώνονται οι συντάξεις των παλαιότερων που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Οι μισθοί όμως έχουν πάρει την κατιούσα, τα εργασιακά δικαιώματα λιγοστεύουν, οι συνταξιοδοτικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις εισφορές των νεότερων και τα ασφαλιστικά ταμεία εσκεμμένα βουλιάζουν. 

Με το νομοσχέδιο Βρούτση συνεχίζεται η επίθεση σε βάρος του κόσμου της εργασίας με στόχο αρχικά τις επικουρικές συντάξεις που θα προκύπτουν από τζογάρισμα των ΑΕΔΑΚ (Εναλλακτικοί Διαχειριστές Επενδύσεων) οι οποίοι θα επενδύουν τις εισφορές στην αγορά. Οι εργαζόμενοι θα καλούνται να επιλέγουν ασφαλιστικό πακέτο με μικρό, μεσαίο ή μεγάλο κίνδυνο, όπου το μικρό πακέτο θα συνεπάγεται μια ελάχιστη σύνταξη.

 - Το ΕΚΑΣ κόβεται οριστικά 

 - Η 13η και η 14η σύνταξη καταργούνται οριστικά. 

- Οι συντάξεις όσων θα βγουν στη σύνταξη τις επόμενες δεκαετίες συρρικνώνονται έως και 30% 

- Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν με τη μορφή της "προσωπικής διαφοράς"... τα χρήματα που έπαιρναν πριν τον νόμο Κατρουγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις θα δεχτούν μεγάλες μειώσεις σε σχέση με τις εισφορές των ασφαλισμένων. - Διατηρείται ο διαχωρισμός της σύνταξης σε Ανταποδοτική και σε Εθνική Σύνταξη των 384€, τη μόνη που θα εγγυάται το κράτος. 

Το χτύπημα που δέχονται οι επικουρικές συντάξεις με το εν λόγω νομοσχέδιο για να συνεχιστεί αναμφίβολα και στις κύριες συντάξεις.

 Η Ελλάδα της κρίσης στηρίχτηκε στην σύνταξη των γηραιότερων. 

Η Ελλάδα του μέλλοντος που θα φορτώσει τα βάρη των ηλικιωμένων χωρίς σύνταξη?

 Εν τω μεταξύ, οι προσλήψεις προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ για τα προεκλογικά ρουσφέτια δε σταματούν, ενώ το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, είναι κεντρικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Συνάδελφοι, 

Πρέπει να αγωνιστούμε πριν οι καταστάσεις παγιωθούν και δεσμεύσουν όχι μόνο το δικό μας αύριο αλλά και των παιδιών μας.

 Στην Γαλλία, οι εργαζόμενοι βλέπουν το τσουνάμι που έρχεται. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, από όλους τους χώρους, μέσα μεταφοράς, από τον χώρο της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, εργάτες, οικοδόμοι, οδηγοί, απεργούν εδώ και δύο μήνες συντονισμένα και με μεγάλη συμμετοχή ενάντια στην επίθεση που δέχεται το δικό τους ασφαλιστικό σύστημα από την κυβέρνηση Μακρόν. 

Παλεύουμε και διεκδικούμε ενεργά, συντονισμένα από όλους τους χώρους για:

 Δημόσια Κοινωνική Ασφάλεια για όλους. 

Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων για τις συντάξεις.

 Όχι στα επαγγελματικά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. 

 Πλήρη κρατική εγγύηση των συντάξεων. 

Επαναφορά της 13η & 14ης σύνταξης. 

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Καλούμε τα μέλη του ΠΣΕΦΑ να συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει

η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και σε συγκέντρωση

11:00 π.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.