ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

2020-04-25

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι μέρα σύγκρουσης με την κυβέρνηση της ΝΔ για να μην αφήσουμε τον Μητσοτάκη και την εργοδοσία να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζόμενων την κρίση. Ούτε την κρίση της πανδημίας, ούτε την οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται η παγκόσμια οικονομία. Για να προβάλουμε την εργατική διέξοδο από την καταστροφή που μας οδηγούν οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους.

Όλοι ξέρουμε ότι από τον κορονοϊό δεν μας έχει σώσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτοί που μας έσωσαν είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες. Στα νοσοκομεία που πάλεψαν για να τα κρατήσουν ανοιχτά και στελεχωμένα και με αυτοθυσία μας περιέθαλψαν. Στα σούπερ μάρκετ, που μάτωσαν για να έχουμε ότι χρειαζόμαστε. Στην καθαριότητα και όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, στις Συγκοινωνίες, στη ΔΕΗ στο Νερό. Αντίθετα ο Μητσοτάκης και όλοι οι υπουργοί του είναι ορκισμένοι υπέρμαχοι της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας και της ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων αγαθών.

Και τώρα που η πρώτη φάση της πανδημίας μοιάζει να πηγαίνει προς το τέλος της και όλοι συζητάνε την έξοδο από την καραντίνα, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεχνάει τα υποκριτικά λόγια για τους «ήρωες» και βάζει πλώρη να φορτώσει την οικονομική κρίση που έχει φτάσει σε όλες τις οικονομίες του κόσμου, ξανά στις δικές μας πλάτες. Ακόμη και μέσα στην πανδημία έδειξε η κυβέρνηση το πραγματικό της πρόσωπο. Μοίρασε απλόχερα, εκατομμύρια ευρώ, δώρα στους πλούσιους φίλους της. Στους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους κλινικάρχες, τους βαρόνους των ΜΜΕ, στα αφεντικά της ιδιωτικής Παιδείας, τους ξενοδόχους. Και για τους εργαζόμενους, απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, 530 ευρώ τον μήνα για κάποιους από όσους έχασαν τη δουλειά τους, και πολύ αστυνομία να κόβει πρόστιμα.

Αυτό το ταξικό σφαγείο η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει πλώρη να το κλιμακώσει την επόμενη περίοδο στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Με το πρόσχημα ότι η οικονομία κάνει βουτιά, ετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα επιδρομή στους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργατικά δικαιώματα. Νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, το ρεύμα το νερό και την στέγη. Με την ψεύτικη υπόσχεση ότι το '21 θα έρθει η ανάπτυξη, ζητάνε υπομονή και ανοχή για τις θυσίες που θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας όταν ακόμη και το ΔΝΤ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μιλάνε για οικονομική ύφεση ακόμη πιο μεγάλη από του 2009.

Η απειλή του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει ακόμη και δεν μπορούμε να αφήσουμε καμιά κυβέρνηση να μας πάει σε δεύτερο γύρο πανδημίας με περικοπές, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις. Όλα τα αιτήματα που ανέδειξε το εργατικό κίνημα μέσα στην πανδημία παραμένουν επίκαιρα και μπαίνουν στην πρώτη γραμμή.

Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις στην Υγεία, την Παιδεία και τους Δήμους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επίταξη χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των ξενοδοχείων και όλων των επιχειρήσεων που κλείνουν. Καμιά περικοπή μισθών και συντάξεων, εγγυημένο μηνιάτικο για όλους. Απαγόρευση απολύσεων και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όσους και όσες δουλεύουν σε συνθήκες πανδημίας, π.χ. στα σουπερμάρκετ και στις συγκοινωνίες. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων και των μεταναστών, να ανοίξουν όλα τα άδεια κτήρια για να βρουν στέγη όλα τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, άστεγοι, πρόσφυγες, Ρομά, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Τέρμα στα αστυνομικά μέτρα, τις απαγορεύσεις και τις καταγραφές των μετακινήσεων, να παραγραφούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Η εργατική απάντηση γενικεύεται σε ένα κεντρικό αίτημα. Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε να μην μείνει καμιά και κανένας άνεργος, απλήρωτος, με κομμένο μισθό ή σύνταξη, χωρίς προστασία σε νέο γύρο της πανδημίας.

Φέτος η Πρωτομαγιά μετατρέπεται σε τριήμερο. Την Πέμπτη 30 Απρίλη, οργανώνουμε μαζικές εξορμήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να τους ξεσηκώσουμε. Την ημέρα της Πρωτομαγιάς διαδηλώνουμε στις 11πμ στο Σύνταγμα και σε όλες τις πόλεις, με τα πανό των σωματείων μας και το Σάββατο 2 Μάη φέρνουμε το μήνυμα της αντίστασης σε όλες τις γειτονιές με μαζικές εξορμήσεις.