Έντα Γκάμπλερ (2004) | Εθνικό Θέατρο

2020-03-22

Η Έντα Γκάμπλερ είναι θεατρικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν. Ο 'Ιψεν ήταν παρών στην παγκόσμια πρεμιέρα, η οποία έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου 1891 στο Residenztheater του Μονάχου. Αναγνωρίζεται ως ένα κλασικό έργο του ρεαλισμού, του θεάτρου του δέκατου ένατου αιώνα και της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο χαρακτήρας του τίτλου, η Έντα, θεωρείται ένας από τους σπουδαίους δραματικούς ρόλους στο θέατρο.

Η Έντα, μετά τον γάμο της με τον Γιέργκεν, ονομάζεται Έντα Τέσμαν και Γκάμπλερ είναι το πατρικό της όνομα. Σχετικά με τον τίτλο, ο Ίψεν έγραψε: «Η πρόθεσή μου να δώσω αυτό το όνομα ήταν να δείξω ότι η Έντα ως προσωπικότητα πρέπει να θεωρείται περισσότερο κόρη του πατέρα της από ότι σύζυγος του συζύγου της».

Η Έντα, η κόρη ενός αριστοκρατικού και αινιγματικού στρατηγού, μόλις επέστρεψε στη βίλα της στην Kristiania (τώρα Όσλο) από το μήνα του μέλιτος. Ο σύζυγός της είναι ο Γιέργκεν Τέσμαν, ένας νέος, επίδοξος και αξιόπιστος (αλλά όχι λαμπρός) ακαδημαϊκός που συνέχιζε την έρευνά του κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος. Είναι σαφές κατά τη διάρκεια του έργου ότι ποτέ δεν τον αγάπησε, αλλά τον παντρεύτηκε επειδή σκέφτεται ότι τα χρόνια της νιότης της έχουν τελειώσει. Υπονοείται επίσης ότι είναι έγκυος.

Η επανεμφάνιση του ακαδημαϊκού αντιπάλου του Γιέργκεν, Άιλερτ Λέβμποργκ, ταράσσει τη ζωή τους. Ο Άιλερτ, συγγραφέας, είναι επίσης ένας πρώην αλκοολικός που δεν αξιοποιούσε το ταλέντο του μέχρι τώρα. Χάρη σε μια σχέση με μία παλιά συμμαθήτρια της Έντα, την Τέα Έλβστεντ (η οποία έχει αφήσει τον σύζυγό της γι 'αυτόν), ο Άιλερτ παρουσιάζει σημάδια αποκατάστασης και μόλις δημοσίευσε ένα bestseller στο ίδιο πεδίο με τον Γιέργκεν. Όταν οι Έντα και Άιλερτ μιλάνε ιδιαιτέρως, γίνεται φανερό ότι είναι πρώην εραστές.