Δεύτερος γύρος για το 66% του ΔΕΣΦΑ - Νέες προσφορές την εβδομάδα μετά το Πάσχα ζήτησε από τους δύο μνηστήρες το ΤΑΙΠΕΔ

2018-03-29

(upd: 18:20) Επιβεβαιώθηκε και τυπικά από το ΤΑΙΠΕΔ η πληροφορία που είχε δημοσιεύσει το energypress, ότι οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες για το 66% του ΔΕΣΦΑ καλούνται να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές, δίχως όμως να διευκρινίζεται από το ταμείο στην παρούσα φάση ο λόγος, δηλαδή αν οι δύο προσφορές έχουν μεταξύ τους διαφορά μικρότερη του 15%, ή αν και οι δύο είναι χαμηλότερες από την αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή. Ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, πάντως, δήλωσε πως οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι οι νέες προσφορές των δύο σχημάτων πρέπει να κατατεθούν σε σύντομο διάστημα και συγκεκριμένα την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ), στην αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), των παρακάτω δύο επενδυτικών σχημάτων:

  • Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
  • Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S. A., Reganosa AssetInvestments S. L. U., S. N. T. G. N. Transgaz S. A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ( EBRD).

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε τα εξής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το προσφερόμενο τίμημα υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων.»

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Βελτιωμένες προσφορές θα κληθούν να καταθέσουν οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ μετά το άνοιγμα της αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή και των δύο οικονομικών προσφορών, θα προχωρήσει σε δεύτερο γύρο όπου θα καλέσει τις δύο κοινοπραξίες να υποβάλλουν νέες προσφορές

Αυτό σημαίνει, αν πράγματι επιβεβαιωθεί και επισήμως, είτε ότι οι δύο προσφορές έχουν μεταξύ τους διαφορά μικρότερη του 15%, είτε ότι και οι δύο είναι χαμηλότερες από την αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή.

Θυμίζουμε ότι με βάση τα ισχύοντα, αν η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσφορές είναι μεγαλύτερη από 15%, τότε προβλέπεται ο διαγωνισμός να κατακυρωθεί αμέσως στο σχήμα με το υψηλότερο τίμημα. Αν όμως η διαφορά είναι μικρότερη του 15%, τότε θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος προσφορών, όπως προβλέπει ο σχετικός όρος του διαγωνισμού.

Οι υποψήφιες κοινοπραξίες είναι της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Εnagas, ενάντια σε αυτή της ισπανικής Renagosa, της ρουμανικής Τransgaz και της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).