Απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο

2019-03-01

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο με αίτημα τον άμεσο ορισμό συνάντησης της διοίκησης της εταιρείας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ), προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την άμεση ένταξή τους στην εταιρία.

«Για την κυβέρνηση είναι η στιγμή να αποδείξει αν πραγματικά εννοεί τις δεσμεύσεις της για ένταξη των εργολαβικών στο τακτικό προσωπικό ή αν αντίθετα επιδιώκει τη διαιώνιση των εργολάβων, της μεσιτείας, της ομηρίας, της εξαπάτησης και της κωλυσιεργίας. Για τη Διοίκηση είναι η στιγμή να αποδείξει αν πραγματικά εννοεί τις προθέσεις για γνωριμία με το προσωπικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΕΦΑ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβου αποτελούν την πλειοψηφία στις εταιρίες φυσικού αερίου, χωρίς να αμείβονται ισότιμα. Υπογράφουν συμβάσεις μηνιαίας, δίμηνης, το πολύ εξάμηνης διάρκειας εδώ και 25 χρόνια. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή απόλυσης δε λαμβάνουν καμία αποζημίωση.

Για προϋπηρεσία παίρνουν ένα χαρτί από μια εταιρία / εργολάβο που η δραστηριότητά της δεν έχει ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο της ενέργειας, άρα δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά αντικείμενα της εργασίας τους.

Από την άλλη, βρίσκονται στον ίδιο χώρο και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με το τακτικό προσωπικό, χωρίς όμως δυνατότητα εξέλιξης. Ενώ παρέχουν αδιάλειπτη εργασία, οι συμβάσεις τους φτάνουν προς υπογραφή ετεροχρονισμένα σε σχέση με την ημερομηνία έναρξής τους.

«Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν μέσω εργολάβων 20 χρόνια διατηρώντας την ασυλία για τα υπερκέρδη τους, με τις πλάτες και τα ''στραβά μάτια'' του Δημοσίου και όλων των κυβερνήσεων σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας και των εργολαβικών εργαζομένων, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα απασχόλησης φτηνού εργατικού αλλά εξειδικευμένου δυναμικού, καταγγέλλει ο ΠΣΕΦΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ μεταβιβάστηκε στην κοινοπραξία Senfluga Energy Infrastructure Holdings. Στην εταιρεία εργάζονται 370 εργολαβικοί εργαζόμενοι αδιαλείπτως απασχολούμενοι, πολλοί από αυτούς, για περισσότερα από 15 χρόνια που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Τόσο στο παρελθόν, όσο και πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είχε δεσμευτεί για την επίλυση του ζητήματος:

«Πρόθεσή μας είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών στ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) -π.χ. τεχνικοί, λογιστές, διοικητικοί υπάλληλοι- από τούδε και εφεξής να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Θέλουμε να καταργήσουμε αυτό το απαράδεκτο εργολαβικό καθεστώς στις εταιρείες ενέργειας. Θα καλυτερεύσει το εργασιακό περιβάλλον, θα έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς, όπως οι μόνιμοι συνάδελφοί τους που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους εργολαβικούς. Πρόθεσή μας είναι να επιλυθεί το ζήτημα», είχε αναφέρει.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/ergasiaka/185453_apergoyn-oi-ergolabikoi-ergazomenoi-sto-fysiko-aerio