Απεργία εργολαβικών στην Ενέργεια 18/12/2018

2018-12-15

Την κήρυξη 24ωρης γενικής προειδοποιητικής απεργίας στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ). Η απεργία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός αγώνα που δίνεται το τελευταίο διάστημα ενάντια στην εκποίηση των εταιρειών ενέργειας και προκειμένου να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις των εργολαβικών εργαζόμενων στις εταιρείες του κλάδου, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τη μονιμοποίησή τους.

«Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική των μνημονιακών δεσμεύσεων, εκχωρεί όλες τις εταιρείες ενέργειας και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. Εταιρείες κερδοφόρες όλες, που δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, αλλά, αντιθέτως, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας. Εταιρείες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στην εξωτερική πολιτική, καθιστώντας έως και σήμερα την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ΠΟΕ.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης -παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις- το θέμα των εργολαβικών συναδέλφων όχι μόνο δεν επιλύθηκε, αλλά απεναντίας η λογική ομηρίας εκατοντάδων συναδέλφων τελεί υπό άνθηση και τα τελευταία χρόνια. Συνάδελφοι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και κερδοφορία των εταιρειών τους και που επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των επιχειρήσεων με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 15, 20 έως και 25 έτη απασχόλησης. Παρά τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας μας, παράλληλα με αυτές των πρωτοβάθμιων σωματείων μας, για την επίλυση του θέματος, καμία λύση δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι η προειδοποιητική απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ πραγματοποιείται αφού, παρά τις υποσχέσεις δύο και πλέον ετών, για μεν τους εργολαβικούς εργαζόμενους στις εταιρείες ενέργειας τελικά δεν δόθηκε λύση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενώ, σε ό,τι αφορά τους μόνιμους, ακόμη και η υπόσχεση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών δεν υλοποιήθηκε.

«Ακύρωση»

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια τακτική για τους εργαζόμενους όσο προχωρά με τις ιδιωτικοποιήσεις του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και της ΔΕΠΑ με τις θυγατρικές της. Είναι αδιανόητο σε μια εβδομάδα να ολοκληρώνεται η μεταβίβαση μετοχών του ΔΕΣΦΑ και οι εργαζόμενοι να αφήνονται έρμαια των διαθέσεων των νέων μετόχων-επενδυτών», αναφέρει η ΠΟΕ.

Η ΠΟΕ ζητά τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται είτε μέσω εταιρειών εργολάβων είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών και την απευθείας απασχόλησή τους από τις επιχειρήσεις του κλάδου ταυτόχρονα με την αναγνώριση της πραγματικής τους υπηρεσίας. Κι ακόμη, την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου και τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας.

https://www.efsyn.gr/arthro/apergia-ergolavikon-stin-energeia?fbclid=IwAR2_6Ai4S9APQ1D3xpNOiwonDvzamyEHmd0GFcdmpBdNt5TuOA2BAMvETkY