ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ - 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2020-11-09

Ώρα ευθύνης για όλους τους εργαζόμενους.

26 Νοέμβρη απεργούμε για την υπεράσπιση της υγείας

και των δικαιωμάτων μας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της αλματώδους αύξησης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Tο νέο lockdown που επιβλήθηκε είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης γιατί δεν πήρε μέτρα που πρότειναν επιστήμονες, υγειονομικοί, σωματεία, μαζικοί φορείς, όταν έπρεπε και ενόψει του δεύτερου κύματος. Αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, όλους αυτούς τους μήνες πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Το σύστημα υγείας δεν στελεχώθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να φτάνει στα όριά του και χιλιάδες κόσμου να στερούνται βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αφού λόγω των κενών σε μέσα και προσωπικό οι εργαζόμενοι συνωστίζονται για να μεταβούν στην εργασία τους. Παράλληλα, τα σχολεία λειτουργούν με τις γνωστές ελλείψεις σε διδακτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, με τμήματα των 25 και πλέον παιδιών. Ο λαός για άλλη μια φορά δοκιμάζεται και καλείται να στερηθεί σημαντικά δικαιώματά του.

Όλα τα παραπάνω, που είναι πολιτική επιλογή, προσπαθούν να τα κουκουλώσουν με εκτεταμένους περιορισμούς, τσακίζοντας στην κυριολεξία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

Η κυβέρνηση όμως δεν σταματάει εδώ... Εκμεταλλεύεται την κατάσταση και εν μέσω πανδημίας, ετοιμάζεται να φέρει νέα νομοθετήματα τα οποία της έχει παραγγείλει ο ΣΕΒ. Μόνο τυχαία δεν ήταν η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τον ΣΕΒ στις 7 Οκτώβρη και οι στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ για να προετοιμάσουν το έδαφος για όσα έρχονται.

Επιχειρούν να μας πάνε 100 χρόνια πίσω! Το 1920 με το νόμο 2269 καθιερώθηκε το 8ωρο για τους εργάτες της βιομηχανίας. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα νομοθετήσει τη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή υπερεργασίας και υπερωρίας, θεσπίζει την Κυριακάτικη εργασία για περισσότερους εργασιακούς κλάδους και ανακηρύσσει ως ανώτατο ρυθμιστή τον ΟΜΕΔ καταργώντας το ΣΕΠΕ.

Ταυτόχρονα, σε μια απόδειξη ότι αυτό που φοβούνται είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργατών, επιτίθενται στο συνδικαλιστικό κίνημα στοχεύοντας στις ταξικές δυνάμεις, ξηλώνοντας εργατικές κατακτήσεις σχετικά με το συνδικαλισμό. Ενδεικτικά κάτω από τον τίτλο των "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" επιθυμούν να απαγορεύσουν την απεργία στο δημόσιο και σε «κρίσιμους» κλάδους, να καταργήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές και ορίζουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία.

Ακόμα και στην περίπτωση που παρά τα εμπόδια κηρυχτεί απεργία, οι εργοδότες δεν θα απαγορεύεται να προσλάβουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι θα απαγορεύεται να περιφρουρούν την απεργία τους καθώς αυτό είναι ποινικώς κολάσιμο.

Από την πείρα μας στον κλάδο μας, γνωρίζουμε, ότι ο αγώνας για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας αλλά και τη διεκδίκηση νέων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες , είναι μονόδρομος. Με αγώνες αντιπαλέψαμε τις απληρωσιά σε πολλούς χώρους όλα αυτά τα χρόνια όπως στους εργαζόμενους εργολαβικούς στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, με αγώνες και απεργίες διεκδικήσαμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, σταθερό ωράριο, μονιμοποίηση εργολαβικών συναδέλφων που για χρόνια δουλεύουν ως εργολαβικοί όπως στο Φυσικό Αέριο. Με αγώνες, στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις και απεργίες αντιπαλέψαμε την εντατικοποίηση της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Αυτούς τους αγώνες και αυτές τις διεκδικήσεις θέλουν να βάλουν στο γύψο προς όφελος των εργοδοτών και των ομίλων. Δεν θα τους το επιτρέψουμε! Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν στο γύψο γιατί εκφράζουν την ανάγκη μας για αξιοπρεπή ζωή, για δουλειά με δικαιώματα!

Προετοιμάζουμε μαζική, δυναμική απάντηση με 24ωρη Πανεργατική Απεργία στις 26 Νοέμβρη!

Απαιτούμε:

• Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που πλήττει βασικά εργασιακά δικαιώματα. Να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία και να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους για όσο διαρκεί η πανδημία.

• Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και όλου του λαού. Τακτικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Άμεσα μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων και επίταξη ιδιωτικών μέσων.

• Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

• Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος.

• Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.

• Κατάργηση του νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς σε "ιδιώνυμο αδίκημα", που υπονομεύουν το απεργιακό μας δικαίωμα και που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις. Αγώνας ενάντια στο νέο συνδικαλιστικό νόμο της κυβέρνησης που συνιστά δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.