Αναβρασμός στους εργαζόμενους του ΔΕΣΦΑ

2018-05-09

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και δ.σ. ότι δεν προτίθεται πλέον να μεσολαβήσει για τα θέματα των εργολαβικών εργαζομένων στους νέους ιδιοκτήτες, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι δεν δέχεται να ξαναμπεί το προσωπικό σε ψυχοφθόρες διαδικασίες.

Αναλυτικότερα, ο σύνδεσμος ανέφερε τα εξής:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Εχθές, Τετάρτη 2 Μαΐου, σε συνάντηση στην οποία παρέστησαν μέλη του ΔΣ ΠΣΕΦΑ ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ότι μετά τις εξελίξεις και τις διαστάσεις που έχει λάβει εκτός εταιρίας η κατάσταση των εργασιακών μας σχέσεων, δεν προτίθεται πλέον να μεσολαβήσει για τα θέματα των εργολαβικών εργαζομένων στους νέους ιδιοκτήτες και συνεπώς δε θα διατυπώσει τις προτάσεις που μας είχαν ανακοινωθεί, όχι μόνο στο ΔΣ του ΠΣΕΦΑ αλλά και σε παλαιότερες συναντήσεις του με το σύνολο των εργαζομένων. Αντιλαμβανόμαστε από τα ανωτέρω, ότι δε θα διατυπωθούν οι προτάσεις περί προσλήψεων όσων καταλαμβάνουν καίρια πόστα με την προϋπόθεση ότι ανταποκρίνονται άριστα σε αυτά, περί παραμονής των υπολοίπων σε καθεστώς εργολαβικής απασχόλησης και τέλος περί αποχώρησης αυτών που κρίνουν ότι δεν ανταποκρίνονται επαρκώς.

Εμείς με τη σειρά μας χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση, την οποία δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε ως ειλικρινή και θεωρούμε ότι θα τηρηθεί, από τη στιγμή που δε δύνανται να εισηγηθούν θετικά για το σύνολο του προσωπικού.

Οι παλαιότεροι τουλάχιστον από εμάς, και δεν είμαστε λίγοι, έχουν βιώσει καταστάσεις άγριες εξαιτίας διακρίσεων, ανταγωνισμού, φανερού και κρυφού, για την κατάληψη μιας θέσης Αορίστου Χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, για τη μετακίνηση στην καλή εταιρία ή την παραμονή στην... όχι και τόσο high... αλλά που τότε θεωρείτο ότι εξασφάλιζε σιγουριά...και πολλά άλλα.

Δε δεχόμαστε να ξαναμπεί το προσωπικό μέσω εργολάβων σε μια τέτοια ψυχοφθόρα διαδικασία. Το μήνυμα που λάβαμε από τα μέλη μας στην τελευταία Γενική Συνέλευση ήταν σαφές:

εξουσιοδοτηθήκαμε να διεκδικήσουμε μια μόνιμη θέση για όλους.

Συμπληρωματικά, ενημερωθήκαμε ότι θα γίνουν συναντήσεις της Διοίκησης με τους εργαζομένους, οπότε θεωρούμε ότι θα έχετε την ευκαιρία να θέσετε άμεσα και τα δικά σας ερωτήματα.

Με αφορμή τις εξελίξεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σχεδιασμό της όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ και υποστήριξε τα εξής σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

"Κύριοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, Νοιώθετε ικανοποιημένοι για την "επένδυση" επειδή μόνο και μόνο επιτύχατε μεγαλύτερο τίμημα από τους προηγούμενους για την παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ;;;

Θεωρείτε ότι είναι συμφέρουσα για το ελληνικό κράτος και προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας;;; Απ' ό, τι διαπιστώνεται, «πριν αλέκτωρ λαλήσει», οι δηλώσεις των "επενδυτών" καταρρίπτουν τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς και πανηγυρισμούς σας.

Η ελληνική κοινωνία, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, έναντι πινακίου φακής, κάτω μάλιστα από τις επιταγές και τις ευλογίες των δανειστών, σε εταιρικά σχήματα που προτεραιότητά τους έχουν τα συμφέροντα των χωρών τους και μόνο.

Έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, ότι οι εργαζόμενοι στην ενέργεια και κατ΄επέκταση και οι εργαζόμενοι του ΔΕΣΦΑ δεν ενδιαφέρονται καθόλου αν το τίμημα υπολείπεται ή υπερβαίνει τα όρια των "ανεξάρτητων αποτιμητών".

Διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο και θεωρούμε ότι κανένα τίμημα δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια του ελέγχου εταιριών στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας, όπως ο ΔΕΣΦΑ, που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο θέμα των αγωγών με τεράστιο όφελος για το ελληνικό δημόσιο και την κοινωνία.

Άξιο απορίας παραμένει η εμμονή σας να προχωρήσετε στην εκποίηση του πλούτου της χώρας και στο ξεπούλημα των εταιρειών ενέργειας - κοινής ωφελείας παρά την αντίθεση και τις αντιδράσεις των εργαζομένων τους.

Η φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείτε δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στο δημόσιο συμφέρον. Αντιθέτως δημιουργεί εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά για τις προθέσεις και τους στόχους των επιλογών σας και για το πραγματικό όφελος του ελληνικού δημοσίου και κατά συνέπεια και του ελληνικού λαού. Υπό αυτό το πρίσμα...Bravo...Τα πάτε μια χαρά! Η διορισμένη διοίκηση δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Αφού καλύψατε όλα τα «παραστρατήματά» της στο παρελθόν, τώρα βγάζει την υποχρέωση κάνοντας την άχαρη δουλειά:

 Προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή που αντιστέκεται.

 Εξασκεί αφόρητη πίεση, με κάθε τρόπο, για να διασπάσει και να διαιρέσει ό,τι προχωράει με δύναμη και ενότητα.

 Απειλεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων που είναι αντίθετοι σε αυτές τις προκλητικές επιλογές και τακτικές.

Κύριοι της Κυβέρνησης, Ρητορικό ίσως το ερώτημα αλλά πρέπει να το κάνουμε. Έχετε υπόψη σας αυτές τις πρακτικές;;; Συναινείτε;;; Έχουν την έγκρισή σας;;;

Έχετε αναρωτηθεί αν μέσα από τέτοιες επιλογές ανοίγουν ξανά δρόμοι που θεωρούσαμε ότι είχαν κλείσει ανεπιστρεπτί με απρόβλεπτες συνέπειες;;;

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Ενέργειας μετά την ενημέρωση για τα ανωτέρω, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της την 25/04/2018, αλλά και μέσα από την ανακοίνωση του σωματείου των εργολαβικών συναδέλφων του ΔΕΣΦΑ, καταγγέλλει αυτές τις επιλογές και πρακτικές, στέκεται δίπλα στους εργαζομένους και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, κάθε συνδικαλιστική τακτική και δράση που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους:

 Σύναψη συμβάσεων Αορίστου Χρόνου του εργολαβικού προσωπικού με τον πραγματικό εργοδότη ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

 Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα καλύπτει το σύνολο του προσωπικού.

Οι χλευασμοί, η αδιαφορία και η απαξίωση της Διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, με την ανοχή και της Κυβέρνησης, προς τους εργαζόμενους της εταιρίας και ειδικά προς τους εργολαβικούς εργαζόμενους δεν θα μείνουν αναπάντητα".

https://energypress.gr/news/anavrasmos-stoys-ergazomenoys-toy-desfa-katigories-apo-poe-gia-tin-kyvernisi