ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

2021-02-01

Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα στην περίοδο που τα Μουσεία παραμένουν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας, προχωράει σε μια μεγάλη πρόκληση: προσανατολίζεται προς ένα νομοσχέδιο με το οποίο τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας, δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θα πάψουν να είναι Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Αυτή η αλλαγή πρακτικά σημαίνει ότι τα 5 Μουσεία μετατρέπονται πλέον σε «εταιρίες», και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση τους. Η αποκοπή των Μουσείων από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου όχι μόνο δεν εγγυάται την βιωσιμότητα τους, αλλά αντίθετα, έχουμε την εμπειρία από το Μουσείο Μπενάκη (ιδιωτικού μουσείου με κρατική επιχορήγηση) το οποίο τα τελευταία χρόνια παραπαίει, οδηγήθηκε σε μείωση του προσωπικού του και πρακτικά σε υπολειτουργία.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης που ενώ κομπάζει για τους εορτασμούς του '21, την ίδια ώρα δεν διστάζει να προωθεί την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Μουσείων.

Πρόκειται για την ίδια πολιτική που πριν λίγο καιρό με νόμο αποφάσισε να «δανείζει» αρχαιότητες για 25+25 χρόνια, την πολιτική που καταστρέφει στο σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο βυζαντινό μνημείο.

Καταγγέλλουμε την πολιτική που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό σαν εμπόρευμα., σαν είδος που υπόκειται στους νόμους της αγοράς και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Απαιτούμε να μην προχωρήσει η απόσχιση των πέντε Μουσείων από τον κορμό του Υπουργείου Πολιτισμού. Αντίθετα, διεκδικούμε να επανέλθουν η Εθνική Πινακοθήκη και το μουσείο Ακρόπολης στο δημόσιο !

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων των Μουσείων και συνολικά των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και θα βρεθούμε στο πλευρό τους για να μην περάσει αυτή η ιδιωτικοποίηση.