Ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για τα μέτρα προστασίας στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ

2020-04-02

Τώρα μέτρα προστασίας στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ
Να μην μπουν τα εργασιακά δικαιώματα σε καραντίνα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας έχει καταγγείλει στο πρόσφατο παρελθόν τις, έτσι κι' αλλιώς, κακές συνθήκες εργασίας στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβου στην καταμέτρηση του ρεύματος. 

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την εξάπλωση του Covid-19 οι εργαζόμενοι/ες στην ενέργεια -αλλά και σε όλους τους κλάδους- δέχονται μια άγρια επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που θεσπίζονται από την κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι μηχανισμοί του κράτους, δουλεύουν για να βγάλουν λάδι ακόμα μια φορά τους εργοδότες, ενισχύοντας το «σύνθημα» της ατομικής ευθύνης, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν την κύρια ευθύνη που φέρει η πολιτεία και οι κυβερνήσεις διαχρονικά, να φέρουν σε δεύτερο πλάνο τις ελλείψεις στις δομές υγείας και στα μέσα πρόληψης. Επί της ουσίας επιχειρούν να φορτώσουν για άλλη μια φορά το βάρος στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. 

Το σωματείο μας έχει απευθυνθεί από την πρώτη στιγμή στην διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και έχει απαιτήσει την παύση εργασίας της καταμέτρησης και των αποκοπών στο ρεύμα. Οι συνάδελφοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες καταναλωτές, σε κατ' οίκον επίσκεψη, με αποτέλεσμα να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, των οικογενειών τους αλλά και των καταναλωτών. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ δικαιολογεί τη συνέχιση αυτών των εργασιών ως κοινής ωφέλειας, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Δεν είναι λίγες οι φορές που η καταμέτρηση δεν πραγματοποιείται με αποκλειστική ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και των εργολάβων του, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν από τη μια στιγμή στην άλλη άνεργοι, ενώ οι καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με φουσκωμένους λογαριασμούς. Η καταμέτρηση και οι αποκοπές, μπροστά στην απειλή για την υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών, δεν είναι εργασίες έκτακτης ανάγκης. 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παίρνει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι κυκλοφορούν με την εργοδοτική βεβαίωση στο χέρι, για να συνεχίσουν να παράγουν για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι υπηρεσίες της καταμέτρησης και των αποκοπών. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

  • Να σταματήσει ΤΩΡΑ η καταμέτρηση. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. 
  • Πραγματική προστασία των λαϊκών νοικοκυριών. Να σταματήσει ΤΩΡΑ η εργασία των αποκοπών. Να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. 

Στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της κυβέρνησης - της ατομικής ευθύνης - βρίσκεται η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και οι εργολάβοι του στην καταμέτρηση και στη συντήρηση του δικτύου. Κανένα μέτρο ατομικής προστασίας δεν έχει δοθεί από τους εργολάβους στους εργαζόμενους, ούτε μέσα καθαριότητας - αντιθέτως ζητάνε από τους ίδιους να τα προμηθευτούν - ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ αρκείται σε συμβουλές για καθαριότητα και διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας(!). Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει μερίδα συναδέλφων να μη δέχονται να εργαστούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, φοβούμενοι για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους. 

Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις θυγατρικές τους και τους εργολάβους τους. Η κρίση δεν είναι του νέου ιού, είναι του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που σακατεύει τις ζωές μας για τη δικιά τους επιβίωση και κερδοφορία. 

Η ενότητα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και η ταξική αλληλεγγύη μπορούν να γίνουν το ανάχωμα στην επίθεση του κεφαλαίου και του κράτους του. 

  • Να προσληφθεί το απαραίτητο ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμες σταθερές σχέσεις εργασίας, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ. 
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Καμία απόλυση/διαθεσιμότητα σε κανέναν χώρο εργασίας. 
  • Να καταβληθεί στο ακέραιο και στην ώρα του το δώρο Πάσχα. 
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος! Καμία μείωση στις αποδοχές. Να πληρωθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές όσων παυθούν από την εργασία (ωρομίσθιοι, ημερομίσθιοι, μπλοκάκι). 
  • Να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση και ΜΑΠ. 
  • Εργασίες επί του πεδίου μόνο σε έκτακτες περίπτωσης (π.χ. βλάβες) για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση. 
  • Με ευθύνη του εργοδότη να λυθούν άμεσα ζητήματα κακής υγιεινής, ειδικά σε εργοτάξια, όπως έλλειψη χημικών τουαλετών, αντισηπτικών, σαπουνιών κλπ. Να πυκνώσουν οι εργασίες καθαριότητας. 
  • Να δοθούν άδειες με αποδοχές σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, εξ αιτίας του οποίου συνιστάται η παραμονή στο σπίτι, ή βρίσκονται σε καραντίνα, επειδή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Συσπειρωνόμαστε με τα ταξικά σωματεία, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συμμετέχουμε στην πάλη για διεκδίκηση ΣΣΕ, σταθερές σχέσεις εργασίας, κατάργηση της εργολαβοποίησης. Παλεύουμε για περίθαλψη και πλήρη ασφάλεια ΟΛΩΝ των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο. Καταγγέλλουμε τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.