ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

2020-11-16

υναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Σωματείο μας υπέγραψε το κείμενο ενάντια στην αυταρχική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων για τέσσερις ημέρες ενόψει της πορείας του Πολυτεχνείου.

Χαιρετίζουμε όλες και όλους όσοι υπέγραψαν και ορθώνουν τοίχος απέναντι στον αυταρχισμό και την επιδίωξη της κυβέρνησης να εμποδιστεί ο εορτασμός του πολυτεχνείου. Ο εορτασμός με τον τρόπο που γνωρίζουν τα συνδικάτα, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, για τα επίκαιρα αιτήματα που υπάρχουν σήμερα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Οι υπογραφές κατατέθηκαν σήμερα το πρωί και συνεχίζεται η συλλογή. Η ανταπόκριση είναι στην κυριολεξία χιλιάδων εργαζομένων, συνδικαλιστών, πολιτικών, καλλιτεχνών, αθλητών, ανθρώπων των γραμμάτων κ.α..

Το Δ.Σ. του ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.