ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΦΑ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΕΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ

2020-11-25

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

100 χρόνια μετά από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα και κάτω από τον τρόμο της πανδημίας που με επιτυχία σκορπίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αρνούμενη να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της υγειονομικής κρίσης με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, επί ταξη ιδιωτικών κλινών, τεστ στο σύνολο του πληθυσμού και ουσιαστική και αληθινή ενημέρωση, εν μέσω πανελληνίου εγκλεισμού και επιβολής μιας νέας πραγματικότητας αυτής της τηλεεργασίας και της τηλεεκπαίδευσης, η Κυβέρνηση έρχεται να περάσει αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα στερώντας από τον εργαζόμενο όχι μόνο τα κεκτημένα δικαιώματά του αλλά και αποκόπτοντά ς τον από κάθε δυνατότητα να αντιδρά και να διεκδικεί.

Το έκτρωμα του Βρούτση περιλαμβάνει:

• κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας,

• αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,

• προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή

• θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αποτρέποντας έτσι τις όποιες κινήσεις, κινητοποιήσεις ή αντιστάσεις που μπορεί να προβάλλει ο εργαζόμενος.

• οι εργατικές διαφορές αφαιρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας και μεταβιβάζονται στον ΟΜΕΔ, όπου ακόμα και η απλή προσφυγή για μη καταβολή μισθού απαιτεί την παρουσία δικηγόρου, είναι χρονοβόρα, έχει οικονομικό κόστος κ.λ.π.

• πλέον θα είναι εφικτή η ατομική σύμβαση εργασίας με τον εργοδότη -ακόμη και αν υφίσταται συλλογική σύμβαση εργασίας- η οποία θα τροποποιεί το ωράριο κατά το δοκούν.

• απαραίτητη είναι η καταγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων σε ηλεκτρονικό μητρώο (φακέλωμα), ουσιαστικά στοχοποιώντας στο κράτος και την εργοδοσία τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται!

• η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, αποδυναμώνοντας τη συλλογική δράση, την συζήτηση και την αλληλεπίδραση των μελών .

• απαγορεύονται στην ουσία οι περιφρουρήσεις στις απεργίες και όσοι συμμετέχουν απειλούνται με πρόστιμα και ποινικές διαδικασίες, ακόμη και η απλή παρουσία στην είσοδο χώρων εργασίας και η προτροπή συμμετοχής σε απεργία ποινικοποιείται (!).

• Σε περίπτωση απεργίας πρέπει να εργάζεται προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον στο 40% του προσωπικού στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους θεωρείται «κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο», π.χ. στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αλλά και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται ότι εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο(!). Το μέτρο προφανώς δεν έχει στόχο το όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά τη μείωση της πίεσης που ασκείται στον εργοδότη από μια απεργία μέσω της μείωσης της αποτελεσματικότητας (ουσιαστικά της απαγόρευσης) της απεργίας.

Ειδικά τα δυο τελευταία μέτρα αποδυναμώνουν εξαιρετικά την απεργία έως την καθιστούν αδύνατη.

(https://www.ethnos.gr/oikonomia/130621_ergasiako-nomoshedio-allazoyn-ola-se-oraria-yperories-adeies-apergies-tilergasia https://www.ethnos.gr/oikonomia/130778_ergasiako-nomoshedio-ti-allazei-stis-apolyseis-me-proeidopoiisi-neo-kathestos https://www.ethnos.gr/oikonomia/130777_neo-ergasiako-nomoshedio-neo-montelo-gia-8oro-kai-tis-yperories)

Τέλος σε σχέση με την τηλεργασία ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα την κατοχυρώνει, όπως προανήγγειλε ο Βρούτσης ο οποίος δήλωσε ότι «η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, να ενισχυθεί, να διευρυνθεί και να αποκτήσει νομική υπόσταση».

Συνάδελφοι δεν είναι συνωμοσιολογία, η σειρά που ακολουθείται είναι μελετημένη και καθόλου τυχαία: τρόμο πανδημίας, τηλεεργασία, πλημμελής ενημέρωση, απομόνωση και αποκοπή από οποιαδήποτε συλλογική κίνηση και ουσιαστική επικοινωνία, όλα στρώνουν τον δρόμο στο να συρρικνωθούν τα δικαιώματα και να συμβιβαστούν οι φοβισμένες μάζες.

Ανεχτήκαμε πολλά και όσο συνεχίζουμε να ανεχόμαστε τόσο δε θα υπάρχει τέλος στο θράσος και την ασυδοσία.

Δεν το κατάφεραν πριν ένα χρόνο δε θα το καταφέρουν ούτε τώρα https://www.psefa.gr/l/anakoinosihttps://www.psefa.gr/l/anakoinosi--psefapsefa--apergiaapergia--2323--0909--2019/2019/

Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 26 Νοεμβρίου που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πλήθος Εργατικών Κέντρων , Ομοσπονδ ιών και συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα κατά του νόμου έκτρωμα που καταλύει ό,τι κατακτήθηκε με εργατικούς αγώνες. Οι εργαζόμενοι από όλους τους χώρους διεκδικούμε ενιαία:

• Να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες,

• Προσλήψεις υγ ειονομικού προσωπικού, άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικού τομέα υγείας,

• Αύξηση συχνότητα μέσων μαζικής μεταφοράς για ασ φαλείς μετακινήσεις των πολιτών,

• Τεστ σε όλον τον πληθυσμό,

• Κρατικός έλεγχος των φαρμακοβιομηχανιών

• Όχι στη μετατροπή της εστίας σε χώρο εργασία ς και εκπαίδευσης

• Διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας

• Κατάργηση της εργολαβοποίησης, προσλήψεις και αναγνώριση προϋπηρεσίας σε μία Συλλογική

Σύμβαση Εργασίας .

Συνάδελφοι, οι δρόμοι δεν είναι άδειοι επειδή είμαστε λίγοι.

Μόνο πίσω από τις οθόνες φαινόμαστε ΛΙΓΟΙ