ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΦΑ: Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο
Στις 19.05.2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Έλληνες υπήρξαν εκεί από την μυθολογία και το θρύλο της μικρασιατικής εκστρατείας με το χρυσόμαλλο δέρας, την εποχή του Ηρόδοτου και του Ξενοφώντα, στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή ιστορία. Στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Συνολικά πάνω από 3.000 χρόνια στα μέρη του Εύξεινου Πόντου μέχρι... την εποχή των Νεότουρκων του Μουσταφά Κεμάλ Πασά και του Τοπάν Οσμάν. Εθνοκάθαρση με μαζικές εκτελέσεις.
Εκτοπισμοί πληθυσμών σε πορείες θανάτου και τάγματα εργασίας.
Απολογισμός 353.000 άταφοι και ένας λαός ξεριζωμένος σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον 1.500.000 Αρμένιοι και 700.000 Ασσύριοι νεκροί και κυνηγημένοι. Δημιουργήθηκε έτσι ένας μηχανισμός εξόντωσης λαών που χρησιμοποιήθηκε αργότερα και από άλλους τον 20ο αιώνα.
Οι μνήμες ευτυχώς υπάρχουν. Κάθε οικογένεια και μία ιστορία. Πως ήρθαμε στην Ελλάδα. Από που και πόσοι. Από Νοβοροσίσκ? (Ναβαροσίνσκι το θυμάμαι από την γιαγιά μου). Πως ήταν η Τραπεζούντα λίγα λόγια, μόνο για το Φροντιστήριο άκουγα (Φροντιστήριο της Τραπεζούντας) και τον συμμαθητή του παππού τον Δημήτρη Ψαθά. Την Παναγία του Σουμελά (στου Μελά, στο όρος Μελά στον Πόντο). Τον αγώνα να ξανασταθούν στα πόδια τους και τα όσα άφησαν πίσω. Το σπίτι και η γειτονιά. Το πόσοι χάθηκαν. Η οικογένεια. Η διάλεκτος μιλιέται ακόμη και η μουσική με τον κεμεντζέ λέει κάπου σίγουρα για το ''εκαεν και το τσάμπασιν''. Ο πυρρίχιος χορεύτηκε σε Ολυμπιάδα και μαθεύτηκε σε όλη τη υφήλιο.
Σχολές και σύλλογοι όπου υπάρχουν Πόντιοι σε όλο τον κόσμο μεταφέρουν στη νέα γενιά τη ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τον ποντιακό πολιτισμό. 100 χρόνια σιωπής είναι πολλά. Εκδηλώσεις μνήμης γίνονται σε όλο τον κόσμο. Διεθνής και επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ζούμε για να τους τιμούμε λένε οι Πόντιοι. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
"Να ρίξουμε τον πέπλο της λήθης στο παρελθόν, αλλά να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε. Να ξέρουν κι οι ίδιοι οι Τούρκοι το τι φτιάξαν οι πατεράδες τους, για ν' αποφύγουν τα όσα στιγμάτισαν εκείνους, εφ' όσον θέλουν να πάρουν την θέση που φιλοδοξούν ανάμεσα στα πολιτισμένα έθνη. Μόνο έτσι, ξέροντας εμείς τους Τούρκους και ξέροντας εκείνοι εμάς και το στιγματισμένο παρελθόν τους, μπορεί κάποτε να χαράξουμε μια ελληνοτουρκική φιλία επάνω σε στέρεες βάσεις.''
ΔΗΜ. ΨΑΘΑΣ 'Η Γη του Πόντου.
Για το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο