ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΝΕΝ: Κανένα βήμα πίσω στον ταξικό γιοτασμό της Πρωτομαγιάς

2020-04-28

Η κυβέρνηση με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της χθες επιχείρησε να βάλει απαγορευτικό στις δημόσιες κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται από συνδικάτα την 1η Μάη 2020.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχει δώσει δείγματα γραφής ότι η πολιτική της ήταν και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων του κεφαλαίου και με τα διαδοχικά πακέτα δις ευρώ προς αυτό επιβεβαιώνει ότι εκείνο για το οποίο νοιάζεται είναι στην υγειονομική και οικονομική κρίση αυτή όχι μόνο αυτό να παραμείνει αλώβητο αλλά και να αντεπεξέλθει με επιτυχία από αυτή.

Θεωρούμε φαιδρό το επιχείρημα της κυβέρνησης να ταυτίσει την εργατική Πρωτομαγιά με το επόμενο 3ήμερο εξόδου στην εξοχή, στην επαρχία, στα εξοχικά και στους αγρούς....

Εκείνο το οποίο αναδείχνει με τις θέσεις και την προπαγάνδα της είναι η ενορχήστρωση μιας επιχείρησης υπονόμευσης και αμαύρωσης του χαρακτήρα της εργατικής Πρωτομαγιάς που για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πάλη για τα εργατικά συμφέροντα.

Ακριβώς αυτό το κίνημα εχθρεύεται η κυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική της, αφού αυτό ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην επίθεση που η ίδια έχει εγκαινιάσει καταπατώντας τα εργατικά δικαιώματα και νομιμοποιώντας την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Αυτό ήθελε και θέλει να βάλει σε καραντίνα, σε αυτό επιτίθεται και σήμερα....

Το άλλο κομμάτι του συνδικαλισμού, αυτό της νομιμοφροσύνης, της συναίνεσης, του κοινωνικού εταιρισμού και της υποταγής το έχει προ πολλού ενσωματωμένο στην δική της πολιτική αφού από κοινού μοιράζονται τα ίδια οράματα στην σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα...

Αναφορικά με τις κυβερνητικές παραινέσεις περί αναβολών απαντάμε με ένα μεγάλο όχι και αυτό διότι ο ταξικός αγώνας και η ζωή μας όπως την έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική δεν αναβάλλεται, πόσο δε μάλλον όταν ο λόγος γίνεται για την εργατική Πρωτομαγιά.

Σημειώνουμε ότι σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αναπτύξαμε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και των αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, το ταξικό κίνημα, με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που απέδειξε ότι διαθέτει, λειτούργησε με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, περιφρούρησε και διασφάλισε τους αγώνες του με απόλυτο τρόπο και όλους τους αναγκαίους κανόνες περί υγιεινής και αυτό καταρρίπτει τους ανήθικους κυβερνητικούς ισχυρισμούς που επιχειρεί να συνδέσει το κίνημα, τις κινητοποιήσεις και την εργατική Πρωτομαγιά με κινδύνους για την διασπορά του κορωνοϊού.

Προφανώς η κυβέρνηση και η μαύρη αντιδραστική προπαγάνδα της αποσκοπεί όχι τόσο στην τρομοκράτηση του ταξικού κινήματος αλλά στην ενοχοποίησή του μέσα στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα στην αποδυνάμωση από την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Δηλώνουμε ότι στον προγραμματισμό - σχεδιασμό της δράσης μας δεν συνδιαλεγόμαστε με την κυβέρνηση, δεν απολογούμαστε σε αυτήν, δεν δεχόμαστε τις νουθεσίες και τις παραινέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν ζητούμε την άδεια και την έγκριση για τις συγκεντρώσεις που θα κάνουμε. Δεν κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με το αστικό πολιτικό σύστημα για το πως θα γιορτάσουμε την εργατική Πρωτομαγιά.

Ταυτόχρονα θέλουμε να καταστήσουμε σαφές για τις εργατικές κινητοποιήσεις, τον χαρακτήρα, τις μορφές πάλης, την έκταση (μαζικές ή συμβολικές), το περιεχόμενό τους υπεύθυνα και αποκλειστικά αρμόδια είναι τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και κυρίως τα συλλογικά και θεσμοθετημένα τους όργανα και κανείς άλλος....

Θεωρούμε επικίνδυνες τις απόψεις που επιχειρούν στο όνομα της υγειονομικής κρίσης να οικοδομήσουν ένα ψευδεπίγραφο εθνικής - ταξικής ομοψυχίας και ενότητας για να υλοποιηθεί η εργοδοτική βαρβαρότητα και να ελαχιστοποιηθούν οι αντιστάσεις και οι εργατικοί αγώνες.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ παίρνοντας υπόψη την βούληση του κλάδου όπως αυτή εκφράστηκε στην ετήσια Γ.Σ, στις δεκάδες συσκέψεις στα καράβια αλλά και στην απρόσκοπτη και σημαντική δράση που ανέπτυξε όλο αυτό το διάστημα για τα Ναυτεργατικά προβλήματα, δηλώνει ότι θα συμμετέχει κανονικά στην κοινή συγκέντρωση που αποφάσισε με άλλα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την 1η Μάη 2020 στα Χαυτεία στις 10.30 π.μ και στην πορεία στην Βουλή.

Δεν κάνουμε κανένα βήμα πίσω, συνεχίζουμε την παρέμβασή μας για την προετοιμασία και την επιτυχία της Παμπειραϊκής 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, δίνουμε μαχητικά και αγωνιστικά το παρόν μας στην συγκέντρωση των εργατικών σωματείων.