ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

2018-04-30

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η αρχή έγινε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών μια μέρα σαν σήμερα, το 1886. Το 1891 επεκτάθηκε στη Γαλλία και το 1893 ξεκίνησε και στην Ελλάδα. Οι απανταχού εργαζόμενοι ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Ζητούν να καταργηθεί η παιδική εργασία και να οριστεί η Κυριακή ως ημέρα ξεκούρασης. Θα το πετύχουν, μια μέρα σαν σήμερα.

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους εργαζομένους και εργαζόμενες και στα δικαιώματά τους. Πρώτο κεκτημένο είναι το 8ωρο και η Κυριακή ορίζεται ως μέρα ξεκούρασης. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στο Σικάγο, στη Γαλλία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλο τον κόσμο. Η Εργατική Πρωτομαγιά αντανακλά ως σήμερα τα εργατικά δικαιώματα και τους αγώνες για την προάσπισή τους.

Σήμερα, που όλα τείνουν να καταργηθούν στο όνομα της ανάπτυξης, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι και διαχρονικοί. Τα αιτήματά μας δε διαφέρουν πολύ από εκείνη την Πρωτομαγιά του 1886: συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ίσα δικαιώματα χωρίς εργαζομένους διαφορετικών ταχυτήτων, επαγγελματική και οικονομική εξέλιξη, νόμιμη αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης ή απόλυσης, αναγνώριση προϋπηρεσίας, ασφάλιση, είναι μερικά από τα αιτήματα. Είναι τα βασικά μας αιτήματα.

Σας καλούμε να δώσετε το παρών στην Απεργιακή Συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΕΚΑ - ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 1η Μάη στα εξής σημεία:

  • Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 11:00 π.μ.
  • Θεσσαλονίκη: μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ώρα 10:30 π.μ.
  • Στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων

Για το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο